Helyi közélet

2015.09.10. 08:50

A Miskolci Egyetem is beszállt a minőségi bortermelésbe

Miskolc, Mád - Mádnak tudásra van szüksége, a hallgatóknak pedig gyakorlati helyre.

Miskolc, Mád - Mádnak tudásra van szüksége, a hallgatóknak pedig gyakorlati helyre.

Együttműködési megállapodást kötött  a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara és a mádi önkormányzat. Ezentúl a kar oktatói az ásványtan, a földtan, valamint a hidrogeológia területén végzett kutatásokkal, képzésekkel segítik az önkormányzat borászati tevékenységét, az egyetem hallgatói pedig gyakorlaton vehetnek részt a településen, és bekapcsolódhatnak különböző kutatásokba.

Közös érdek

Az együttműködés ünnepélyes aláírásán Torma András, az egyetem rektora azt hangsúlyozta: az intézmény számára fontos a külső szervezetekkel történő együttműködés. Iparvállalathoz sok szállal kötődik az egyetem, de az utóbbi két évben egyéb szervezetekkel is szoros együttműködés jött létre: több minisztériummal, megyei és városi önkormányzatokkal.

– Jelenleg a közös érdek hozta létre a megállapodást. Mád érdeke az, hogy tudományos alapokon történjen a szőlőművelés és a borászat, a diákok pedig gyakorló terepet kapnak tanulmányaikhoz, kutatásaikhoz – fogalmazott a rektor.

Eredmények

A Műszaki Földtudományi Kar dékánja, Szűcs Péter arra emlékeztetett: az együttműködésnek különös aktualitást ad, hogy a kar néhány hónapja fejezte be sikeresen a „Kútfő” című, az unió által támogatott projektjét, melynek keretében a teljes Tokaji borvidék geológiai, szerkezettani, vízföldtani és geotermikus adottságaival kapcsolatban is számottevő új eredmények születtek.

Ezek és a további kutatási eredmények nagy segítséget nyújtanak majd a mádi borászoknak, ezáltal Mádnak.

Tatárka József, Mád polgármestere azt hangsúlyozta: a mádi borvidék egyedülálló a világon, az itt termelt borok világhírűek. A Debreceni Egyetem után a Miskolci Egyetem a második felsőoktatási intézmény, mellyel az önkormányzat együttműködési megállapodást kötött.

– Mindez a mádi emberek érdekében történik, mert ha a kutatások által bebizonyosodik, hogy valóban itt termelik a legjobb bort, akkor biztosított a borászat és az azzal foglalkozó emberek jövője – tette hozzá a polgármester.

Az ünnepélyes aláírásra eljött Szepsy István borász is, aki 2013-ban a világon másodikként elnyerte a „A Bor Ura” díjat (ez a borvilág Oscar-díja). A borász felidézte a Tokaji borvidék történetét. Jelezte: a Tokaji borvidék 418 dűlője közül 52-ben világelső minőségű bort lehet termelni. Azonban tudásra, tapasztalatokra és jó marketingre van szükség ahhoz, hogy a mádi borvidéket ismét felfedezzék az emberek.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában