Helyi közélet

2015.09.03. 21:53

2013-at idézi egyelőre a tokaji borvidék szőlője

Tarcal - Próbaszüreteket tart a tarcali Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet.

Tarcal - Próbaszüreteket tart a tarcali Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet.

Második próbaszüretén van túl a tarcali Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet a muskotályos szőlőben, néhány tetszőlegesen kiválasztott helyszínen.

– Igyekeztünk az előző években is megfigyelt területeket mintázni, hogy az eredmények összehasonlíthatóak legyenek – írja beszámolójában dr. Bihari Zoltán, a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója. – Az idei meleg, napos időjárás előrevetíti a korai szüretet, amit érzékelve, az előbbi évektől korábban szedtük meg az első mintáinkat.

Majdnem 20

A sárgamuskotály cukorfoka 14,15 és 19,9 magyar mustfok között változó. Mivel az előző évek ilyen korai időpontjáról még nincsenek adataik, amit hasonlíthatnának a mostani mért értékekhez, nehezebb megítélni a szőlő idei fejlődését. Viszont, ha a tarcali Bakonyi-dűlőben végzett előző évi mérések eredményeit ábrázolják, és egy trendvonalat húznak, akkor az látható, hogy az idei cukortartalom tökéletesen beleillik a 2013-es év vonalába. Tehát az eddigi adatok alapján hasonló év várható a muskotály esetében, mint 2013-ban, ha az időjárás a továbbiakban leköveti a 2013-as évet.

„Ebben a száraz melegben jogosan merül fel, hogy a savtartalom „elég”, olyan mértékben lecsökken, ami már az alapanyag minőségét ronthatja. Nos, a trendvonalunk azt jelzi, hogy az idén a savtartalom még 4 g/l-el magasabb, mint 2013-ban, legalábbis a Bakonyi-dűlőben. Több helyen már kisebb seregélycsapatok is megjelentek” – írja dr. Bihari Zoltán.

ÉM


A mintavétel

Mennyiség: 10 fürtVizsgált paraméter: cukor- és savtartalom, valamint pH

Fürtök kiválasztása: Egy kiválasztott sorban az 1. oszloptól balra eső 1.fürt, a 2. oszloptól balra eső 2. fürt, a 3. oszloptól balra eső 3.fürt ….stb. a 10. fürtig. Összesen 10 fürt.

Módszer: A fürtöket préselik, majd a lebegő tartalom leülepedése után történik a mérés. A Brix-fokot mérő digitális refraktométerrel cukortartalom, laboratóriumban cukor-, sav- és pH-mérést végeznek.


„Zöld lé” a szőlőkben

A verjus (verzsü; francia vert jus, „zöld lé”) az ókor óta ismert, az éretlen szőlőből préselt magas savtartalmú ízesítő. Az ecet és a citromlé elterjedésével Nyugat-Európában jelentősége csökkent, azonban a közel-keleti, elsősorban a szír és török konyhának ma is nélkülözhetetlen eleme.A nemzetközi konyha gyakran alkalmazza salátaöntetek készítésénél, főleg, ha bor is kíséri a fogást, ugyanis az ecethez vagy citromléhez hasonlítva a verjus nem befolyásolja jelentősen a bor ízérzetét.

A kereskedelmi forgalomban kapható verjus-k savtartalma jellemzően 20 és 40 g/l között, cukortartalma 0,1 és 95 g/l között változik.

Ennek megfelelően a Tokaji borvidéken a késői érésű fajták még a verjus készítéséhez megfelelő érettségben lehetnek. Ez a fürtválogatás során eltávolításra kerülő fürtök alternatív felhasználására nyújt lehetőséget, mellyel egyre több szőlőtermesztő országban élnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában