Helyi közélet

2015.08.03. 12:23

Szendrőládon kedvet kaptak a tanuláshoz

Szendrőlád - Meglehet, ebben a hátrányos helyzetű borsodi faluban hirtelen megugrik ősztől a középiskolások száma.

Szendrőlád - Meglehet, ebben a hátrányos helyzetű borsodi faluban hirtelen megugrik ősztől a középiskolások száma.

Az előzmény: amikor Balla László miskolci vállalkozó a télen lapunk Segítünk akciója közvetítésével a szendrőládi Nemadomfel Házban járt (ő biztosította a ház „lakói” számára, hogy mindennap jól lakhassanak a szünidőben is a gyerekek), érdeklődött, hogy a falu lakói nem szeretnének-e továbbtanulni a digitális középiskolában. (A távoktatásban dr. Balla László és az Innocenter Nonprofit Kft., amelynek ő a vezérigazgatója, aktívan részt vesz.)

A világújdonságnak számító, számítógéppel támogatott, esti tagozatos gimnáziumi oktatást a Földes Ferenc Gimnázium biztosítja, az elmúlt tanév befejeztével már a 9. évfolyam szerzett érettségi bizonyítványt.

A program beváltotta a hozzáfűzött reményeket, a tanulók sok tanulás és küzdés árán, de rendre megfelelnek az elvárásoknak. A Digitális Középiskolában már több mint 400-an jutottak el az érettségi bizonyítvány megszerzéséig. A lemorzsolódás a legutóbb végzetteknél az első évfolyam után már csupán 10 százalék alatti volt.

Erika „belendült”

Aki – akár csak az Észak-Magyarország cikkeiből – ismeri a Nemadomfel Ház vezetőjét, Béres Lászlóné Erikát, az sejtheti, hogy ezúttal sem maradt tétlen. Mondhatni, házalt a lehetőséggel. Mint mondta: mostanra 24-en érdeklődnek a Digitális Középiskola iránt.

– Az emberek nagyon lelkesek, izgatottan várják a személyes tájékoztatást, amelyet az igazgató úr megígért. A jelentkezők valamennyien hátrányos helyzetűek, s elvégezték a nyolc osztályt – számolt be Erika. Hozzátéve: a tanuláshoz a Nemadomfel Alapítvány 6, a Ház további 1 számítógépet tud biztosítani.

Veres Pál, a Földes igazgatója lapunknak elmondta: a szendrőládiak a program miskolci csoportjaként kezdhetik meg szeptemberben a tanulást, ők és az esetleg hozzájuk még csatlakozni kívánó környékbeliek sincsenek még elkésve a jelentkezéssel, amelyet augusztus végéig kitoltak. (Egy munkatársuk ellátogat majd Szendrőládra, ahol minden kérdésre válaszol majd.) Mindenkinek ajánlja ezt a korhatártól független képzési formát, melynek egy része internetes kapcsolat útján történik, más része pedig közvetlenül, oktatók által. Jóval szabadabb forma, mintha mindennap be kellene járni az iskolába. Az egyéni felkészülés ütemét központilag képesek követni, ha valaki elhanyagolná a tanulást, azt észlelik, s az illetőt figyelmeztetik. Egy-egy tanév anyaga öt modulra bontott, a modulok végén mindenkinek vizsgáznia kell, továbblépni csak a sikeres vizsgák birtokában lehet, de pótlásra van lehetőség. Sikertelen vizsga esetén azonban évet kell ismételni. A négy év valamennyi modulját követően nyílik mód az érettségi letételére, amely ugyanúgy vizsgabizottság előtt történik, mint akár a nappali képzés esetében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában