Helyi közélet

2015.08.11. 11:17

Rengeteg lelet került elő az idei ásatáson Regécen

Regéc - Újra ásatásokat folytattak Regéc várában, a régésztábor július 20-án kezdődött és az elmúlt hét végéig tartott.

Regéc - Újra ásatásokat folytattak Regéc várában, a régésztábor július 20-án kezdődött és az elmúlt hét végéig tartott.Immár a tizenhetedik alkalommal tartanak ásatásokat a várban, tudtuk meg Simon Zoltán régésztől, aki éveken keresztül a vezetője volt a feltárásoknak, de jelenleg is a motorja a munkának. Idén az elsődleges cél volt a középső vár nyugati palotaszárnyának legalább alaprajzi szintű végleges tisztázása, de kapcsolódott hozzá egy tavaly­ról megmaradt, a délkeleti bástyát érintő feltárás is.

Gyerekek és önkéntesek

„A vártnál azonban több segítséget kaptunk a gyerekektől és lelkes önkéntesektől, így ettől is tovább tudtunk lépni. Sikerült elérni a keleti palotaszárny pincéjébe vezető lejáratot és megtisztítani részben az omladéktól az udvart déli irányban lezáró, eddig kutatatlan épületrészt is” – mondta el érdeklődésünkre Simon Zoltán.

A középső vár alaprajzi elrendezése 17 év után tisztázódott, miközben meglepően gazdag leletanyag került napvilágra. Rengeteg kőfaragvány és cserépedénydarabok, de például két mázas cserépkályha darabjai is előkerültek. Számos reneszánsz kőfaragás, használati és dísztárgyak, szerszámok, kard keresztvasak, vagy éppen ágyúgolyók szerepelnek a leletlistán. A régész hangsúlyozza, hogy a diákok és a regéciek önfeláldozó munkája nélkül nem sikerült volna ennyi mindent elérniük. Az idei munkában részt vettek budapesti és rác­kevei osztályok is, több diák visszatérő szereplője az itteni ásatásoknak.

A munka során kihordott több köbméter sitt építési alapanyag lesz, az elmúlt évek „termése” tette például közlekedhetővé a várhoz vezető utat. A kövek nem tesznek meg hosszú utat, csak az építkezés tövébe hordják őket és máris kerülnek bele az épülő falakba, így az ásatások építőanyagként is szolgálnak évről évre az állagmegóvó, vagy fejlesztő beruházásokhoz.

Két kérdés

A további munka, a jövő évi feltárás nagyban függ az anyagiaktól, a terv az, hogy a középső vár még feltáratlan részeivel folytatnák a munkát. De a két legnagyobb kérdésre is szeretnék megtalálni a választ: az úgynevezett alsó vár alaprajza hogyan nézhet ki, és hogy vajon hol volt eredetileg a vár kapuja?

ÉM-HI


Regéc - Több mint félmilliárdos fejlesztést valósítanak meg ezekben a hónapokban Regéc várában. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában