Helyi közélet

2015.08.07. 15:22

Regéc: Vár lesz ott, ahol eddig kőhalom…

Regéc - Több mint félmilliárdos fejlesztést valósítanak meg ezekben a hónapokban Regéc várában.

Regéc - Több mint félmilliárdos fejlesztést valósítanak meg ezekben a hónapokban Regéc várában.Meglepő látvány tárul az ember szeme elé, ha Regéc környékén jár. A dombtetőn álló vár egyébként is messze kimagaslik a tájból, ám az Öregtorony mellett hatalmas daru nyújtja a felhők felé a karját. Az elmúlt 16 év legnagyobb fejlesztése zajlik ugyanis éppen a várban, amelynek köszönhetően az 1998-ra már teljesen lepusztult, egykor az Aba nemzetség által emelt, majd többek között II. Rákóczi Ferenc gyerekkorának is otthont adó erődítmény egy része újra visszaépül.

Villám csapott bele

A kánikulában is gőzerővel folyik az építkezés, a daru többmázsás kőtömböket emel a magasba, melyeket azonnal építenek bele az északi-torony falába, amelyet négy emelet magasan, a tetején kerengővel és tetőszerkezettel építenek vissza. Ahogy Bakos Ferenc polgármester mondja, az épület nemcsak a környék leglátványosabb kilátója lesz, de alkalmas kiállítások megtartására is.

„Azért a tegnapi viharban nem kicsit csapott le az istennyila. Jelenleg ez a daru a legmagasabb pont a környéken, bele is vágott a villám, ahogy kell” – meséli el felhunyorítva az egyik munkás. A polgármester is elmosolyodik az előző napi emléken, de láthatóan senkit nem vetett vissza a munkában a lecsapó villám, ami jól jelképezi azt a megszállott akaratot, ami 1999 óta mozgatja azokat, akik eldöntötték, hogy a romos dombtetőn egyszer újra vár áll majd.

„Még a regéciek is bolondnak néztek minket az elődömmel, amikor elkezdtük a kutató munkát és utat vágtunk a domboldalba, hogy egyáltalán fel lehessen jönni autóval ide” – meséli Bakos Ferenc.

Régészeti kutatások

A település által tizenhat éve szervezett régészeti kutatások és a közben elvégzett kisebb-nagyobb állagvédelmi és helyreállító beruházások eredményeként mostanáig több mint félmilliárd forintot sikerült a várra fordítani.

Az elmúlt években különböző források felhasználásával történtek állagvédelmi és helyreállító munkák, amit hol Regéc Község Önkormányzata, hol a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. finanszírozott. A most zajló turisztikai fejlesztés Regéc község által, az Észak-magyarországi Operatív Programban elnyert európai uniós és hazai forrásból valósul meg két helyszínen. „A Regéci Vár, ahol II. Rákóczi Ferenc fejedelem a gyermekkorát töltötte” elnevezésű projektre 560 millió forintos támogatást nyert el az önkormányzat.

A fejlesztés egyik helyszíne a vár, illetve annak északi része. A téglalap alaprajzú négyszintes Öregtornyot teljesen helyreállítják. Az ide tervezett kiállítások és bemutatók segítségével betekinthetünk majd többek között a várak építésének módjaiba, vagy egyfajta képet kaphatunk például a várakat érintő hadászati technikákról. Kőtár, multimédiás interaktív kiállítás ugyanúgy helyet kap a toronyban, akárcsak a régészeti feltárások során a várban előkerült különböző leletanyag.

A torony környezete szabadtéri kiállítások helyszíne lesz, kisméretű várudvarral és nyitott helyiségekkel. A várban új, fűtött, tégla fogadóépület is épül, míg lent a faluban, szintén a projekt részeként, egy látogatóközpont. Ezzel párhuzamosan a várárokban egy színpadot és koncertekhez, programokhoz megfelelő teret építenek ki, így ősztől a megújult torony tövében már rendezvényeket is tarthatnak majd. A beruházás befejező időpontja ugyanis szeptember 30-a.

„Nem állunk meg”

De Bakos Ferenc és csapata már a folytatáson gondolkodik, hiszen itt még nem szeretnének megállni. A következő tervbe vett cél az egykori kápolna, a palotaszárny és a pincék feltárása, helyreállítása. Vártúránk végén a polgármester már erről a következő ütemről egyeztetett elmélyülve a tervezővel.„Ha már idáig eljutottunk, akkor nem állunk meg, a vár turisztikai szempontból is fontos a település számára, de most az építkezés alatt és azt követően munkát is ad a helybelieknek” – teszi hozzá a polgármester.


A látogatóközpont

Állandó kiállítás: II. Rákóczi Ferenc fejedelem gyermekkora a regéci várban

A vár fordulatos történetét, neves tulajdonosait bemutató film vetítőterme

Múzeumpedagógiai foglalkoztató

Kőtár és időszakos kiállítótér

Turisztikai információs pont

Megyei turisztikai vonzerőleltár

Kilátótorony, történelmi játszótér, ajándékbolt, büfé-kávézó


A programba is bekerül

Jövőre indul a Nemzeti Várprogram, már megjelent az erről szóló kormányhatározat. Országszerte 32 állami tulajdonú vár újulhat meg teljesen vagy részlegesen, a program megyénkbeli műemlékeket is érint, melyek rekonstrukciója 3 ütemben történik. A programra 25 milliárd forint uniós és állami forrást szán a kormány. A Nemzeti Várprogram keretén belül megújuló megyénkbeli várak: első ütem (2016): Diósgyőr, második ütem (2017): Szerencs, harmadik ütem (2017–2018): Ónod, Mogyoróska, Sárospatak, Szögliget, Regéc. Egy vár maximum 1,5 milliárd forint támogatást kaphat, amennyiben világörökségi helyszínen van, akkor ez az összeg 3 milliárd forintra emelkedhet.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában