Helyi közélet

2015.08.27. 20:24

X. Országos Tűzoltó Szakmai Vetélkedő - Orosházára került a vándorkupa

Miskolc -  A hivatásos tűzoltóságok kategóriájában a Békés megyei város csapata nyerte az idei tűzoltószakmai verseny döntőjét, a legjobb nem hivatásos csapatnak pedig a Paksi Atomerőmű létesítményi egysége bizonyult.

Miskolc -  A hivatásos tűzoltóságok kategóriájában a Békés megyei város csapata nyerte az idei tűzoltószakmai verseny döntőjét, a legjobb nem hivatásos csapatnak pedig a Paksi Atomerőmű létesítményi egysége bizonyult.

A X. Országos Tűzoltószakmai Vetélkedő utolsó napjának délelőttjén azok a hivatásos tűzoltók álltak a miskolci Generali Aréna előtti területen berendezett akadálypálya rajtvonalához, akik hétfőn az egyéni elméleti verseny nyolc legjobbja közé kerültek irányító és beosztott kategóriában.

Elsőként a beosztottak adtak számot felkészültségükről és erőnlétükről, hiszen utóbbira is nagy szükség volt a pálya teljesítéséhez. A rajtgomb lenyomása után a versenyzőnek védőfelszerelést kellett ölteni, majd végighaladni a pszichikai kiképző pályán, ami egy többszintes vasketrecben kialakított, akadályokkal szűkített folyosó leküzdését jelentette. A feladat után egy csövön kúsztak át a versenyzők, majd motoros láncfűrészt kaptak a kezükbe. A farönk átvágását egyemeletnyi létrázás követte, majd egy osztót kellett kötélen felhúzni az épület teraszára. Miután a tűzoltó lejött az épületről, vízsugárral kellett célba lőnie.

Az irányítók versenye is hasonlóképpen történt, azzal a különbséggel, hogy ők nem fát vágtak, hanem veszélyes anyagot határoztak meg, majd annak alapján kiválasztották, az ilyen anyag tüzét porral vagy habbal oltanák. Gyorsan kiderült az is, vajon a versenyzőnek igaza volt-e: a feladathoz tartozott, hogy a por, illetve hab feliratú sugárral célba is lőjenek. Ha a kolléga jó döntést hozott, akkor ehhez megfelelő víznyomás és vízmennyiség állt rendelkezésére, ha tévedett, át kellett futnia a másik vízsugárhoz, ami az időveszteség mellett büntetőmásodperceket is jelentett.

A verseny szervezői és bírói a rendezvény mindhárom napján kiemelt figyelmet szenteltek a versenyfeladatok szabályos és szakszerű, egyben balesetmentes végrehajtására, így minden versenyző sérülésmentesen, szakmai és versenytapasztalatokkal gazdagodva térhetett vissza szolgálati helyére.

A délutáni ünnepélyes eredményhirdetést a Katasztrófavédelem Központi Zenekarának térzenéje és tűzoltó felvonulás előzte meg, majd dr. Kiss János, Miskolc alpolgármestere köszöntötte a versenyzőket és a vendégeket, egyben örömét fejezte ki, hogy a neves rendezvénynek a megyeszékhely adhatott otthont. A városvezető elismerően szólt a katasztrófavédelem és a tűzoltók nap mint nap végzett munkájáról, majd köszönetet mondott azért, hogy az év minden napján szakmailag felkészülten, ha kell, veszélyekkel szembenézve segítik, védik az ország lakosságát.

A X. Országos Tűzoltószakmai Vetélkedőn a hivatásosok csapatversenyét az orosházi együttes nyerte, megelőzve a veszprémieket és Kecskemét csapatát. A nem hivatásos csapatok közül az ATOMIX létesítményi tűzoltói lettek a legjobbak, a második helyen a VÉD-SZ-Papír létesítményi csapat végzett, a harmadik helyet a Tótkomlósi Önkormányzati Tűzoltóság versenyzői szerezték meg. A hivatásos tűzoltóságok gépjárművezetői közül a Mosonmagyaróváron szolgálatot teljesítő Neuberger Gábor tű. zászlós nyújtotta a legjobb teljesítményt, a nem hivatásos kategória győztese pedig a Kerekegyháza Önkormányzati Tűzoltóságon dolgozó Halász Viktor lett. A hivatásosok egyéni beosztotti versenyét Kovács Tamás tű. törzsőrmester, a mosonmagyaróvári tűzoltóság versenyzője nyerte, a legjobb hivatásos egyéni irányítónak pedig a veszprémi parancsnokság főhadnagya, Bognár Csaba bizonyult.

A díjak átadása után dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője felidézte a tűzoltószakmai verseny múltját, emlékeztetett arra, az ilyen típusú megmérettetés gondolata 1996-ban fogalmazódott meg és attól kezdve, immár hagyományosan megrendezik. Kezdetben a versenyszámok elsősorban szerelési gyakorlatokból, szabályzatismeretből álltak, azonban ma már – az új kihívásokkal és veszélyekkel lépést tartva – a mindennapokban előforduló káresetekből merítenek ötleteket a feladatok összeállítói. Az idei verseny abból a szempontból is rendhagyó volt, fogalmazott a tábornok, hogy ebben az évben már az önálló beavatkozásra jogosult önkéntes tűzoltó egyesületek is indulhattak a megmérettetésen. A dandártábornok köszönetet mondott a versenyzők kitartásáért, a feladatok szakszerű végrehajtásáért, valamint a becsületes versenyzésért, végül a szervezők és bírók munkáját köszönte meg.

- Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában