Helyi közélet

2015.08.25. 15:57

„Műfajtól független elsőrendű feladat: a minőség és az ízlés képviselete”

Miskolc - Tizenhat bemutató, egy kis műsorváltozás, új együttműködések, új ösztöndíj. Megnyílt a 192. színházi évad.

Miskolc - Tizenhat bemutató, egy kis műsorváltozás, új együttműködések, új ösztöndíj. Megnyílt a 192. színházi évad.

Június 19-én a Béres Attila által benyújtott, de az öttagú művészeti tanács által is jegyzett pályázatra a 28 képviselőből politikai hovatartozás nélkül 28 igennel szavazott. Ez mérhetetlen felelősséget ró mind az új színházvezetőre, mind pedig a társulatra, hangsúlyozta a Miskolci Nemzeti Színház 192. évadnyitóján és az azt megelőző sajtótájékoztatón is az új direktor. Mint mondta, a felelősséget csak tetézi, hogy ilyen régi múltja egyetlen magyarországi színháznak sincs. A képviselő-testület egyhangú döntése ráadásul azt fejezi ki, hogy ez a hely, a színház, fontos a jelenlegi városvezetésnek és magának a városnak is. Ez arra kötelezi a színházvezetést és a társulatot, hogy műfajtól függetlenül első rendű feladata kell legyen a minőség és az ízlés képviselete.

– Én abban a színházban hiszek, amelyben a piramis csúcsán a színészek vannak, egészen az előadás kezdetéig, onnantól pedig a néző van a csúcson – fogalmazta meg hitvallását Béres Attila. A középtávú cél megjelölésében pedig egy sporthasonlattal élt: „Annak, hogy az NB I középmezőnyében játsszunk, semmi értelme: a BL főtáblájára kell feljutnunk.”

Meglepetések

Az előttünk álló évadra vonatkozóan bejelentette: ésszerűsítették a bemutatók rendjét, nem lesznek bemutatóhétvégék, egy hétvégére egy bemutató jut. Az előző évad végén kihirdetetthez képest műsorváltozás: a Mágnás Miska helyett Ábrahám Pál: Viktória című operettjét adják elő, az Operettszínháztól kedvezményesen kapott díszletekkel és jelmezekben. Meglepetés: a Szegedi Szabadtéri Játékok és a Miskolci Nemzeti Színház kooperációjának eredményeképp készül el a jövő évi szabadtéri játékok egyik előadása. Újdonság még a Vodafon-ösztöndíj, amely 6, 35 év alatti pályakezdő művész támogatását szolgálná, s pénzzel is járna. A részletek egyelőre tárgyalás alatt.

„A városvezetés ott áll a színház mellett” – erősítette meg az önkormányzatot képviselő Kiss János alpolgármester az igazgató által elmondottakat. Azt fejtegette: bár óriási potenciál van a színházban, de nincs könnyű helyzetben, mert a szabadidőért és azért a pénzért, amit az emberek szórakozásra költenek, óriási verseny folyik. Megosztotta az igazgató véleményét: önmagában az, hogy a társulat egyben maradt, azt mutatja, hogy nagy lehetőségek vannak benne. E lehetőségek kibontakozásához sok sikert kívánt.

„Megint jöhet…”

Az évadnyitó társulati ülésen megjelentek között külön köszöntötték a társulat tagját: Bősze Györgyöt, aki az „Egy csók és más semmi” június 4-i főpróbáján a színpadon lett rosszul. Az előadást leállították, a művészt kórházba szállították. Most a művészeti tanács négy tagja Hofi Géza: Próbálj meg lazítani! című dalával köszöntötte, melynek refrénjébe mindenki bekapcsolódott. Az ünnepelt többek között így reflektált meghatottan: „Te, ezek szeretnek engem!”



Új társulati tagok

Színészek:

  • Prohászka Fanni, Feczesin Kristóf, Lajos András, Somhegyi György, Farkas Sándor
  • Vendégszínészek az évadban, egy-egy darabra:

  • Cseh Judit, Vicei Zsolt, Molnár Áron, Voight Ági
  • Táncosok:

  • Dragos Dániel, Medvecz Marcel
  • Énekkar:

  • Balázsi Vivien (Meghallgatás: augusztus 31-én)
  • Korrepetitor:

  • Rákai András
  • További új embereket is bemutatott az új igazgató az évadnyitón: dr. Boholy Györgyöt, aki a törvényességre felügyel, továbbá Papp Andrea kommunikációs munkatársat.


    Jól kifőzték az idei színházünnepet

    Idén is közös ünnepléssel, színes programokkal, zenével és vidámsággal várja a színház az érdeklődőket. A „Ha azt mondom színház… (múlt, jelen, jövő…)” című színházünnepen az évad repertoárjához kapcsolódó főzőversennyel, Lúdas Matyi bemutatóval, évadnyitó színházi esttel, és 1000 lufival igyekeznek emlékezetessé tenni a 192. évadkezdést a színház előtt. Délelőtt az évad bemutatóihoz kapcsolódó ételekkel versenyeznek a színészekből álló csapatok, ám a „műsoros ebédhez” produkció is jár. A szakmai zsűri ezeket és a csapatok főzőtudományát egyaránt értékeli.A kicsiket és nagyokat Lúdas Matyi várja délután a Kamaraszínházban. Főutcai akcióra is készülnek: ezer lufit töltenek meg a miskolciak színházról megfogalmazott gondolataival, s engednek magasba. Addig is mindenki gondolkodhat a maga válaszán: „Ha azt mondom, színház, te mit mondasz?”

    Jó hír azoknak, akiknek erről a bérletvásárlás jutna eszébe: augusztus 24-től ismét megnyílt a bérletváltási lehetőség!


    Miskolc - Megtartotta évadnyitó társulati ülését a Miskolci Nemzeti Színház. A 192. évadban 17 új bemutató várja a nézőket. tovább »

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában