Helyi közélet

2015.08.14. 16:02

Mezőcsáton sül majd idén adományból a megye kenyere

Mezőcsát - 15 680 kilogramm búza gyűlt össze 300 adományozótól, a sütés augusztus 19-én lesz.

Mezőcsát - 15 680 kilogramm búza gyűlt össze 300 adományozótól, a sütés augusztus 19-én lesz.

A Magyarok kenyere hatodik éve tartó története egy olyan história, amelynek résztvevői egytől egyig jóakaratú emberek. Azok száma, akik a nemzeten belüli összefogás példáját adják évről évre, jelentős, sőt lassacskán felmérhetetlen; szellemiségük megtestesül minden augusztus 20-án a közös akarattal megszülető kenyérben. A Magyarok kenyerében.

Mozgalommá nőtt

A gondolat szülőatyja Korinek László pécsi professzor. Kezdeményezésének célja az volt, hogy a magyarlakta területek települései, gazdái, szervezetei a megtermelt búzából összeadott adományaikkal segítséget nyújtsanak a rászorulóknak. A minden vidékről érkező, összeöntött búzából készül el a Magyarok kenyere. A búza többsége pedig a rászorulókhoz jut: a Böjte Csaba nevével fémjelzett Dévai Szent Ferenc Alapítványhoz, a kárpátaljai Nagydobronyi Irgalmas Sa­maritánus Gyermekotthonba, a budapesti Oltalom Karitatív Egyesülethez – és még számtalan más helyre.

A mozgalommá nőtt kezdeményezés magyarok ezreit készteti cselekvésre évről évre. 2013-ban csatlakozott stratégiai partnerként az akcióhoz a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. 2014-ben részt vettek a búza összegyűjtésében és Pécsváradra szállításában. Az adományozók és adományok rohamosan szaporodtak, ezért idén bevezették a megyei búzagyűjtő napokat, összeöntést és kenyérsütést.

Megyénkben Fodor Lászlóé, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara B.-A.-Z. megyei igazgatójáé lehetett a feladat, hogy megtalálja az esemény önkéntes közreműködőit. 2015-ben első ízben a Magyarok kenyere mozgalom megyei lebonyolítását Mezőcsát vállalta magára.

Íme, a gyűjtőpont

A gyűjtőpontot Mezőcsát határában, Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke családjának telephelyén alakították ki. Augusztus második hetében elindult egy önkéntes kamion, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén területéről összegyűjtse a búzaadományokat. Augusztus 10-én erre a kamionra rakták fel számos jelen lévő adományozó társaságában a dél-borsodi búzászsákokat is. A gyűjtőpontra érkező nagyszámú vendégsereget Taskó József megyei agrárkamarai elnök és Siposné Horváth Anita, Mezőcsát polgármestere fogadta és köszöntötte, majd a Taskó-vállalkozás látta vendégül. A délután során a települési agrárgazdasági bizottságok elnökei tájékoztatón és konzultáción vettek részt a mezőcsáti közösségi házban.

GoodMills malom

Az adománybúza – összesen 15 680 kilogramm – pedig elindult a maga útján: a kamion a tiszapalkonyai GoodMills malomba szállította. Itt a segítők kibontották és összeöntötték a több mint 300 adományozó búzáját, melyet Gergely István főmolnár, üzemvezető fogadott, majd bemutatta a világszínvonalú technológiával dolgozó malmot. Az üzem ugyanakkor épült, amikor a Magyarok kenyere gondolata megszületett: 2010-ben. A búzából itt a kiváló technológiai megoldások révén igen magas, 75 százalékos arányban nyernek lisztet, és a most beérkezett összsúlynak megfelelő mennyiséget adják majd át adományozásra. Ahogy a búza befogadását, a szakember szeretetteli kalauzolását néztük és hallgattuk, óhatatlanul adta magát a gondolat: a good mills (jó malmok) mellett jelentős szerepet játszik az eseményekben a goodwill (jóakarat) is. Jó kezek között folytatódik a megye búzáinak sorsa.

A búzából, a megye búzájából egy zsáknyi kerül be abba az összeöntésbe, amely a Magyarok kenyerének alapanyaga lesz; a többiből jut majd határon kivül, belül és természetesen a megyében is a rászorulóknak.

ÉM-PK


Háttér

A Magyarok kenyere rendezvény augusztus 20-hoz, az új kenyér ünnepéhez kapcsolódó program. A program keretében Magyarország összes megyéjéből és sok településéről, valamint a Kárpát-medence magyar lakta területeiről összegyűjtik a felajánlott búzát, majd az ünnepélyes összeöntés és őrlés után készítik el az augusztus 20-i ünnepi kenyeret Pécsett. A programot Korinek László pécsi jogászprofesszor kezdeményezte 2010-ben, amikor Pécs Európa kulturális fővárosa volt.


Kenyérsütés a nagybarcai sütödében

Az adományozás útjának következő állomása már a kenyérsütés – így aztán, mikor az utolsó zsák búza is becsorgott a malom tárolójába, továbbindultunk egy újabb jóakaratú emberhez.A megye kenyere Nagybarcán fog kisülni a Lezák Pékségben. A tulajdonos Lezák Zoltán huszonöt éve dolgozik ebben a gazdasági ágban, s azt mondja: a kenyérkészítésben talán az a legszebb, hogy a kézi munkát, az emberi közreműködést mindig is igényli az az élő alapanyag, amivel dolgoznak.Természetesnek tartotta tehát, hogy részt vállaljon a Magyarok és a megye kenyerének megszületésében. Barátjával végigkamionozta a megyét a búzáért, most pedig felkészülten várja kollégáival, hogy megsüthesse azt a kenyeret, amelyet megyei ünnepség keretében áldanak és szentelnek meg Mezőcsáton.


Mezőcsát - A megyei ünnepség háziasszonya, Siposné Horváth Anita polgármester a társrendező megyei agrárgazdasági kamarával együtt jó szívvel invitál mindenkit Mezőcsátra. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában