Helyi közélet

2015.08.10. 11:54

Íz- és sztárparádé Tokaj-Hegyalján

Tolcsva - Az elmúlt hétvégén érdemes volt ellátogatni a Tolcsvai Borfesztiválra.

Tolcsva - Az elmúlt hétvégén érdemes volt ellátogatni a Tolcsvai Borfesztiválra.– Elég munkás napok állnak mögöttünk – jegyzi meg Csoma Ernő, Tolcsva polgármestere – de meglett a gyümölcse: több mint 10 ezer ember volt kíváncsi ránk, még úgy is, hogy a szombat munkanap volt. Enni és inni volt mit bőven, és a műsorok is nagyon jók voltak, a hangulat fantasztikus volt – teszi hozzá elégedetten.

Különleges légkör

A műsorszámok között a felhőtlen szórakozást Vajtó Laci, a fesztiválok házigazdája garantálta. Az ismert rádiós műsorvezető és showman elárulta: 10 ezer embert mozgatni esténként – ez volt számára a legizgalmasabb feladat.

– Gyerekként voltam itt először, még a szüleimmel – árulja el –, és rácsodálkoztam erre a fantasztikus hangulatra, magamba szívtam a különleges légkört, amit azóta sem felejtek. Sok év eltelt, s ma már jómagam is a színpadon állok, immár 4. alkalommal vezetem a Tolcsvai Borfesztivál programjait szpíkerként.

A helyszínen 22 kóstolóhelyen lehetett a különböző évjáratú szamorodni, hárslevelű, furmint és sárgamuskotály borkülönlegességeket megismerni. Különösen nagy sikere volt a hegytetőn lévő Kincsem Kastélynak, ahol többek között Matyasovszky István média díjas borait kóstolhatták az érdeklődők. Nagy keletje volt a házi készítésű sajtoknak, joghurtoknak, lekvároknak, szörpöknek és italoknak is. Emellett bográcsban, üstben, nyárson és roston készült húsok, kemencékben sült lepények, langallók, pacsnik, kalakkulák és csülkös kenyerek kényeztették a vendégeket. A „dobrosi vasalt lángos” ma már fogalom Tolcsván.

Krumplilángos, újragondolva

– Ez a különlegesség, ami a krumplilángos újragondolt formája, Tolcsva szülötte – mondja a névadó Dobrosi Attila. – 8 évvel ezelőtt ugyanis kifejezetten a tolcsvai borfesztiválra alkottuk meg, és azóta is folyamatosan jelen vagyunk a rendezvényen. Aki édesen szereti, annak fahéjas-almával vagy szilvalekvárral ajánlom, aki pedig sósan, annak tejföllel vagy csípős tejfölös alappal, sajt, sült szalonna, sült kolbász, paprika, lila hagyma kombinációival lehet megkóstolni.

ÉM-LDI


Jövőre négynapos lehet

– Ez már a 12. borfesztivál – meséli büszkén Csoma Ernő. – 2004-ben fogtak össze először a környékbeli borászok, hogy megszervezzék a helyi borok fesztiválját. Kezdetben a vidék aranyának tekintett bor és a község minél szélesebb körben történő megismertetése volt a cél. Úgy tűnik, ez olyannyira jól sikerült, hogy mára ott tartunk: kevésnek tűnik a 3 nap – jövőre valószínűleg megtoldjuk egy „nulladikkal” a rendezvénysorozatot, ahová mindenkit szeretettel várunk – teszi hozzá a község első embere.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában