Helyi közélet

2015.08.14. 16:21

Hogyan zajlik az ünnep? Két napon át programok Mezőcsáton

Mezőcsát - A megyei ünnepség háziasszonya, Siposné Horváth Anita polgármester a társrendező megyei agrárgazdasági kamarával együtt jó szívvel invitál mindenkit Mezőcsátra.

Mezőcsát - A megyei ünnepség háziasszonya, Siposné Horváth Anita polgármester a társrendező megyei agrárgazdasági kamarával együtt jó szívvel invitál mindenkit Mezőcsátra. Augusztus 19-én, szerdán este fél nyolckor kezdődik Államalapító Szent István királyunk és a megye kenyere ünnepe Mezőcsát főterén.

Ünnepi köszöntőt mond Siposné Horváth Anita, Mezőcsát polgármestere; Pelczné Dr. Gáll Ildikó, az Európai Parlament alelnöke; Jakab István, a MAGOSZ elnöke, az országgyűlés alelnöke; Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke.

A megye kenyerét megáldja és megszenteli Gazda István református lelkész és Veres József plébános. Az ünnepség a Történelmi Emlékkőnél zárul, ahol a Templomos Lovagrend tagjai helyezik el a megszentelt kenyér szalagját az emlékhelyen, majd a résztvevők valamennyien kicsi megáldott emlékkenyeret kapnak ajándékba. Az ünnepséget szabadtéri színházi előadás és tűzijáték követi.

Augusztus huszadika a hálaadás napja lesz Mezőcsáton: az éppen most 120 éves római katolikus templomban búcsúi szertartást rendeznek. A szentmisét bemutatja és szentbeszédet mond a mezőcsáti származású Huszár Lőrinc ciszterci szerzetes. A megye kenyere természetesen a templomi szertartáson is jelen lesz, régi magyar szokás szerint.

ÉM-PK


Mezőcsát - 15 680 kilogramm búza gyűlt össze 300 adományozótól, a sütés augusztus 19-én lesz. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában