Helyi közélet

2015.08.25. 16:19

Ha jön a parancs, menni kell délre

Borsod-Abaúj-Zemplén - Akár fél évre is elszakíthatják a rendőröket a családjuktól.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Akár fél évre is elszakíthatják a rendőröket a családjuktól.Megyénkből már több tucat rendőrt vezényeltek a déli határhoz, a jövőben azonban számuk megugorhat. Pintér Sándor belügyminiszter utasítása szerint ugyanis ezen a héten el kell készülnie annak a tervnek, amiből kiderül, a határvadászegységbe honnan vezényelnek embereket. Most alkalmazza majd először a belügyi vezetés azt a nyáron hatályba lépett új szolgálati törvényt, mely szerint háromévente hat hónapra bármelyik rendőrt szolgálati érdekből az ország más területére vezényelhetik.

Egy kis pénz

Az új rendelkezés hogyan érinti a megyénkbeli rendőröket, kérdeztük Balázs Sándortól, a Független Rendőrök Szakszervezetének megyei elnökétől. Mint mondta, az új szolgálati törvény számos pontját kifogásolta a szakszervezet, de a minisztérium nem tárgyalt az érdekvédőkkel.

– Az elmúlt 15–20 év alatt kialakult egy számunkra is elfogadható helyzet, ehhez képest az új törvény szinte minden pontja negatívan érinti a rendőröket. Adtak egy kis pénzt, gondolják, örüljünk ennek – fogalmazott az elnök.

Elárulta: Megyénkben már van olyan állomány (több tucat rendőr), amelyiket a déli határrészre vezényelték. Itt főleg a bevándorlókkal kapcsolatos adminisztrációs munkákban segédkeztek. A plusz pénz jól jön nekik, de a családtól azért messze vannak.

Honnan?

– A legfőbb kérdés azonban most az, hogy honnan vezényelnek majd embereket a határvadászegységbe. Mert nincs olyan sok rendőr, hogy egyik napról a másikra egy új századot létre lehetne hozni. Ahonnan elvesznek embert, onnan valószínűleg hiányozni fog – érvelt Balázs Sándor.

Hozzátette: amikor arról van szó, hogy valakit az ország másik részébe vezényelnek, nemigen veszik figyelembe, hogy az illető rendőr családos-e vagy sem.

Megtudtuk tőle azt is: az egyhetes átképzéssel valószínűleg nem lesz probléma. A határvadász század rendőreinek a fő feladatot a hely megismerése jelenti majd. Munkájuk valószínűleg az lesz, hogy segédkezzenek a bevándorlók kísérésében, szállításában.

ÉM-HE


Egyhetes képzés után

Pintér Sándor belügyminiszter utasítása szerint a határvadász századot úgy kell létrehozni, hogy sehol se keletkezzen az intézkedés hatására „közbiztonsági deficit”.Nem lesz tűzparancs, a határvadászszázadok nem kapnak speciális fegyvereket sem, mindenki a saját szolgálati fegyverével lép majd szolgálatba a határon. Az egyik országos napilap úgy tudja, mindenekelőtt a 2008-ban felszámolt és a rendőrségbe olvasztott határőrség egykori határvadászait veszik számításba. Nem sokan maradtak a rendőrségen, de akik igen, azoknak legalább van határőrizeti, -védelmi tapasztalata. A többieket nem egész egy hét alatt kell felkészíteni a feladatra.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában