Helyi közélet

2015.08.03. 14:46

Fejedelmi helyen – egy fejedelmi jurtában

Gömörszőlős - Petraskó Tamás 15 éves tanári pályafutást követően választotta a lovas hagyományőrzést fő foglalkozásának.

Gömörszőlős - Petraskó Tamás 15 éves tanári pályafutást követően választotta a lovas hagyományőrzést fő foglalkozásának. Jelenleg ő a Gömöri Lovasudvar szellemi vezetője (bővebben: www.gomorilovasudvar.hu). Első nagy szervezése nyomán jött létre a Magna Hungaria Expedíció 1996-ban, amikor nyolc lovas indult el az Őshazából az Ural hegység lábától, és „hont foglalt” itt a Kárpát-medencében. A 4200 kilométeres utat mindannyian sikeresen teljesítették négy hónap alatt. Több helyszín után kötött ki három évvel ezelőtt Gömörszőlősön, ahol élő történelemórákat vezet, íjász, lovasíjász, lovas harci edzéseket, oktatást tart. Nekünk megmutatta azt a 1995-ben készült, 8 méter átmérőjű nemzetségfői jurtát, amelynek berendezése is hozzáértő kézművesek készítette hiteles másolat.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában