Helyi közélet

2015.08.19. 18:15

Ez a lavina jól jön a családnak

Baktakék - A hagyma már zsákokban, a borsó a fagyasztóban. Élelmiszerlavina megyeszerte.

Baktakék - A hagyma már zsákokban, a borsó a fagyasztóban. Élelmiszerlavina megyeszerte.

Amikor a Szárazvölgybe befut az autónk, szemerkélő eső permetezi a kerteket és az utakat. A baktakéki önkormányzat épülete előtt lassítunk. Az Élemiszerlavina program mezőgazdasági munkásait keressük, de most, az esőben nemigen találjuk őket a földeken. Viszont megtudjuk, hogy a program mindentudója Glonczi Zoltán, a Baktakéki Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, mivel ők nyertek pályázaton az Élelmiszerlavinára. Az ő irodájába húzódunk hát be, amíg eláll az eső, és közben igyekszünk mindent megtudni a községről, az itt élő emberekről.

Segíteni akartak

– Baktakéken közel 800-an laknak, és az egyik legnagyobb gond, hogy kevés a munkalehetőség. Működik egy üzem a településen, ott dolgoznak páran, 70 ember pedig a közfoglalkoztatásban vesz részt. Más nincs. A legközelebbi városban, Encsen sem akad munka, ha mégis, azt betöltik a közelben lakókkal. Miskolc pedig messze van, nehézkes a közlekedés, és drága a buszbérlet – vázolja elöljáróban Glonczi Zoltán. – Épp ezért gondolta úgy a nemzetiségi önkormányzat testülete, hogy minden segítséget meg kell adni a nehéz helyzetben élő családoknak. Az Élelmiszerlavina programnak köszönhetően vetőmagokat kaptunk és a növénytermeléshez szükséges vegyszereket. A földterületet az önkormányzat biztosította számunkra, a munkát pedig mi magunk végezzük. Főleg azok az emberek, akik egyébként közmunkásként az önkormányzat Start közmunkaprogramjában is részt vesznek – sorolja az elnök.

Zsákokban

A termés egy részét már leszüretelték: a hagyma zsákokban a garázsban, a borsó a fagyasztóban, most pedig a paradicsomot szedik folyamatosan, ahogy érik. Ősz elején 70 élelmiszercsomag készül majd el, amit szétosztanak a szegény családok között. A szakmai segítséget Szávay Gyula adja a program keretében, aki ma már nyugdíjas, de annak idején tsz-elnök és pedagógus is volt.

– Bár sok mindenre már nem kell megtanítani az asszonyokat, hiszen a Start programban már elsajátították a gazdálkodás szinte minden fortélyát – teszi hozzá Glonczi Zoltán.

Eláll az eső, irány az Élelmiszerlavina földje! Most már néhány asszonnyal is találkozunk. Horváth Krisztina kalauzol bennünket.

– Itt volt a hagyma, ott a borsó, ezeket már kiszedtük. Itt a burgonya, a paradicsom, a paprika – mutatja, ahogy haladunk az ágyások között. – Én nagyon örülök ennek a programnak. A földművelés szerintem nem túl fárasztó, én szeretek ültetni, kapálni, gyomlálni is. Három gyermekem van, akik már nagyok, sokat esznek, úgyhogy jól jön minden segítség.

Horváth Bianka még csak 17 éves, ez az első „dolgozós” éve. Ő azt mondja, először megijedt egy kicsit, félt, hogy nehéz lesz a munka, de aztán beletanult mindenbe.

– Jó csapat jött össze, kiváló a hangulat, olyan, mint egy család – vélekedik.

Zoltán végül hozzáteszi: nehéz lenne azt mondani az asszonyoknak, hogy jöjjenek kapálni, mert majd 3 hónap múlva kapnak hagymát, burgonyát. Viszont így, hogy egyébként is járnak a közmunka keretében földet művelni, utána szívesen jönnek át az „Élelmiszerlavina” földjére is.


Lavinák

Megyénkben az alábbi településeken működik Élelmiszerlavina program:Baktakék, Arnót, Berente, Beret, Szerencs, Sály, Taktaharkány ​


Így működnek: „Hal helyett háló”

Az Élelmiszerlavina „kistermelői ágán” a vetőmagokból az élelmiszereket civil szervezetek és települési önkormányzatok szervezésében – melynek egyik legfontosabb része a termeléshez szükséges föld biztosítása – maguk a munkaképes rászorulók termelik meg. A projekt elsődleges célja, hogy egy kezdeti támogatás segítségével helyi összefogással élelmiszereket (zöldségeket) termeljenek a környéken élő rászorulók részére, másodlagos célja pedig, hogy ezek az emberek az itt megszerzett gyakorlati tapasztalat felhasználásával saját élelmiszer előállítására is képessé váljanak.A szervezetek zöldség-vetőmagokból és zöldségtermesztéshez használható növényvédő szerekből álló támogatásban részesülnek. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta idén hatodik alkalommal indította el az Élelmiszerlavinát. Jelmondatuk: „Hal helyett hálót”.


Baktakék - A helyiek csak úgy emlegetik: csipszüzem. Egy esély a munkára Baktakéken. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában