Helyi közélet

2015.08.07. 20:04

Egyetemi várossá válhat Sátoraljaújhely is

Sátoraljaújhely - A sátoraljaújhelyi városházán írták alá a szándéknyilatkozatot.

Sátoraljaújhely - A sátoraljaújhelyi városházán írták alá a szándéknyilatkozatot.

Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ létesítése Sátoraljaújhelyen. Ez annyira új kifejezés, hogy Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere – aki egyébként rutinos szónok – fel kellett, hogy pillantson a táblára, amikor erről beszélt pénteken délelőtt a sátoraljaújhelyi városházán, ahol a város vezetője és dr. Torma András, a Miskolci Egyetem rektora aláírta az erről szóló szándéknyilatkozatot.

A régi rang felé

Azon a városházán, amely egykor megyeháza is volt, hiszen egykor Sátoraljaújhely volt Zemplén vármegye székhelye. A polgárosodást és az iparosítást mindvégig szerencsésen ötvöző város most újabb lépést tesz afelé, hogy visszanyerje régi rangját úgy, hogy egy olyan feladatba vágnak bele, amely évszázadokon keresztül csak álma volt az újhelyieknek: egy apró lépést az egyetemi várossá válás során.

Korábban már beszámoltunk arról, Sátoraljaújhely szeretne megállapodást kötni a Miskolci Egyetemmel arról, hogy egy kihelyezett képzést indítsanak az egyetem égisze alatt Sátoraljaújhelyen, ahol a helyi hallgatókon kívül a szlovákiai Bodrogközből is fogadhatnának diákokat.

Szamosvölgyi Péter pénteken elmondta, a pénteki aláírással egy folyamat végére és egy munka elejére értek. A nyilatkozat immár arra kötelezi a várost, annak intézményeit, hogy tartalommal töltsék meg ezt a megállapodást, amelyre immár a törvények lehetőséget biztosítanak.

– Ezzel elérhetjük, hogy a fiataljaink itt maradjanak, máshonnan hozzánk kötődjenek és lehetőség szerint a képzés befejeztével itt találjanak munkát és megállítsák a város népességének csökkenését – mondta egyebek mellett Szamosvölgyi Péter.

– Ha bármely megyei település felkeresi az egyetemünket és megkérdezik, tudnánk-e segíteni, akkor rögtön igen a válaszom – mondta dr. Torma András. – A törvényhozók júliusban megteremtették annak a lehetőségét, hogy Közösségi Felsőoktatási Képzési Központok jöjjenek létre. Ez a mostani alkalom egy lehetőség. Az első lépést megtettük, de még meg kell várni, hogy a törvényhez kapcsolódó kormányrendelet mit határoz meg a képzési központok működéséről. Őszintén remélem, egy év múlva már a képzés beindulásáról számolhatunk be.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában