Helyi közélet

2015.08.27. 14:54

Diósgyőri vár: főépítészek találkozója

Miskolc - A műemlékek újra élővé tétele a legfontosabb téma.

Miskolc - A műemlékek újra élővé tétele a legfontosabb téma.Szerda óta a Diósgyőri vár ad otthont a Főépítészek Konferenciájának, amelyen átadják a Főépítészi Életmű Díjat, az Év Főépítésze Díjat és a Köztérmegújítási Nívódíjat. A rendezvényen részt vesz Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkár, Pfliegler Péter, Miskolc Város alpolgármestere és Salamin Ferenc, az Országos Főépítészi Kollégium elnöke.

Élhetővé tétel

A péntekig tartó miskolci tanácskozás célja a világ egyetemes kultúrájának részeként, az újragondolt elvek mentén, a diósgyőri várrekonstrukció példáján keresztül megfogalmazni a megkövesedett birodalmi diktatúrák dogmatikai feloldását és a várak ismét élővé tételének lehetőségét, teret adva a nemzeti identitás számára is.

Ez volt a múlt…

Mint a szervezők írják: A több mint 40 ezer éves emberi kultúra nyomait feltáró, nagy múlttal rendelkező város épített örökségét igyekezett elfelejtetni az elmúlt évek szocialista „acélvárosa” a „múltat végképp eltörölni” akaró jelszavával. Ehhez járult a Diósgyőri vár sorsát az ország többi várával egyetemben meghatározó Velencei Charta „romépítészetet” konzerváló dogmatikus direktívája, mely az ország várainak Lipóti pusztításait követő közel 3 évszázados agonizálását az utolsó fél évszázadban Csipkerózsika-álomba kényszerítette.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában