Helyi közélet

2015.08.18. 18:06

Brigitta gondban: hová vigye majd a kórházból Tibikét?

Miskolc - Arra nem számított a család, hogy legnagyobb gyermeküket súlyos betegség támadja meg.

Miskolc - Arra nem számított a család, hogy legnagyobb gyermeküket súlyos betegség támadja meg.

Dányi Tibikéről talán nem is hallunk, ha a leukémiás kisfiútól egy tolvaj a rövid időre üresen maradt kórteremből nem lopja el a laptopját. Az eseményt egy kamera rögzítette, amely felkerült a rendőrség honlapjára is. (Ennek a szálnak is van folyománya, de erről később írunk.) Aki látta a videofelvételt, vagy csak hallott róla, felháborította, hogy ráadásul egy beteg gyereket károsított meg az elkövető.

A tízéves Dányi Tibike volt hát a megkárosított, akinek édesanyja, Kiss Brigitta azzal fogadott:

– Ha csak a laptop lenne a gond! Annál sokkal nagyobb problémánk van: nem tudjuk hazahozni Tibikét. Mert ahol most lakunk, oda nem vihetjük. Brigitta a lyukói úton vár a megbeszélt megállóban. Egy darabig autóval megyünk tovább az egyre keskenyedő úton. Aztán egy tűzcsapnál kiszállunk, onnan már csak gyalog juthatunk tovább a félig kész házhoz. Ide a mentő sem jutna fel.

Víz nélkül

A masina a csak alapjaiban létező „konyhában”, télen ezzel fűtenek odabenn. A lakótér egy szoba, illetve az abból már a beteg Tibikének leválasztott kisszoba. A nagy­ágyon alszik apa, anya és a másik három gyerek: Brigitta (8), Kevin (7) és Brájen (4). Ám hiába a külön szoba, Tibikének az nem megfelelő, hiszen nemcsak hogy fürdőszoba és wc, de víz sincs. Egy megállónyi távolságból hordják kannákban, vödrökben kis szekérrel.

– Tavaly november 12-én történt, hogy hazafelé jövet az iskolából Tibike rosszul lett. Éreztem, hogy hevesen ver a szíve. Az orvos a vizeletminta alapján kórházba küldte. Ott a vérvétel és a csontvelőminta kimutatta nála a leukémiát. Július 22-én megtörtént nála a csontvelő-átültetés. Nemrég került ki a steril bokszból. Három hét múlva elhagyhatná a kórházat, ha lenne hová vinni – sorolja az anya.

Kérésünkre hazahívja a rokonoktól a három másik gyermeket. Brájent úgy mutatja be: szakasztott olyan, mint Tibike, kicsiben. Amúgy pedig ő Tibike donorja, a családból egyedül ő volt alkalmas rá. Másfél hétig ő is benn volt a kórházban.

Egészen megváltozott

A legidősebb gyerekről érdeklődve kiderül, itthon ő volt a bandafőnök. „Amit ő mond, az van.” A betegsége alatt azonban, köszönhetően a nővérkéknek is, egészen megváltozott: türelmesen tűrte a megpróbáltatásokat. Az anya reggelente megfőz, aztán irány a kórház, s csak este jön haza. Tibike nagyon anyás.

– A Máltai Szeretetszolgálat legfeljebb 300 ezer forinttal segítené a lakásvásárlást. Próbáltunk házat keresni a környéken, ahol víz is van, de előleg fejében, részletre nincs eladó. A családgondozónk az anyák szállását javasolta egy időre megoldásnak, de akkor kettészakadna a család. Nem látom a megoldást. Hátha valaki segítene…



Nincs jó választás

Brigitta elmeséli, tíz éve él együtt párjával, Dányi Tiborral. Ide három éve költöztek, amikor a Klapkáról távozniuk kellett a “fészekrakóknak”. Nem várták meg a kiköltöztetést. Azért jöttek ide, mert sok rokonuk él itt. Eleinte a párja anyjáék fogadták be őket. Aztán rábukkantak erre az ingatlanra, amelyet részletekben fizettek ki. A felvett kölcsönt viszont jó ideje nem fizetik, Brigitta azt sem tudja, mennyi lehet a tartozásuk. A párja a Városgazdánál dolgozik (elmondása szerint annyi megszakítása volt, ameddig neki is folyamatosan bent kellett lennie a kórházban), szakmája nincs. A gyed és a családi pótlék 96 700 forint, az apa keresete 75 ezer.


Látom a videót, amint a gyermekkórház kórteremének ablakán besurran a tolvaj, s hóna alá kapva a laptopot, egy szempillantás alatt el is tűnik vele. Elképzelem a nagybeteg kisfiút, aki visszatér az ágyához, s csak hűlt helyét találja az eszköznek, amelyet azért kapott a szüleitől, hogy játékkal, filmnézéssel sikerüljön elterelnie a figyelmét a betegségéről. Szalóczi Katalin jegyzete. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában