Helyi közélet

2015.08.09. 15:44

Bor, buli, Tolcsva

Tolcsva - Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg péntek délután a XII. Tolcsvai Borfesztivált. A hőség ellenére estére élettel telt meg Tolcsva központja.

Tolcsva - Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg péntek délután a XII. Tolcsvai Borfesztivált. A hőség ellenére estére élettel telt meg Tolcsva központja.

Csoma Ernő polgármester köszöntötte a vendégeket. Öntudatosan kijelentette, hogy Tolcsva a világ közepe, ahol most három napon át a bornak, a gasztronómiának és a programoknak köszönhetően felejthetetlen élményekben lehet része mindenkinek. Az alkalmat megragadva megköszönte a lakosok rendezéssel kapcsolatos segítségét.


Díjátadás közben | Fotó: baz.hu


„In vino veritas” – borban az igazság, kezdte beszédét Török Dezső a híres latin mondással. Gratulált a rendezőknek az elvégzett munkához. A fesztivál névadó termékét előállító emberekről sem feledkezett meg: „amikor a gyöngyöző pohárból megisszák a pincehőmérsékletű bort, egy pillanatig gondoljanak arra , hogy mennyi munka van minden cseppjében. A természet és a tolcsvai emberek közös alkotását kortyolják, nem pedig valamelyik kémikusét.” Ezzel össze is foglalta a hegyaljai bor titkát.


Vastag Csaba elemében volt | Fotó: baz.hu


Ezt követően Tolcsva eredményeiről szólt, a Szirmai-Waldbott kastély és Dessewffy kastély felújításáról, a Tolcsva-patak medermunkálatairól. „Ahol tudnak élni a lehetőséggel, ott van jövője a kistelepüléseknek.” Ezt követően szólt a 2014-2020 közötti megyei terület és vidékfejlesztési programról. Emlékeztetett, hogy a TOP keretében a megyék közül Borsod-Abaúj-Zemplén nyerte el a legtöbb pénzt, 93 milliárd forintot. A pályázatok a tervek szerint szeptemberben indulnak. Reményét fejezte ki, hogy élnek a lehetőséggel az érintettek. „Ki a bort és a dalt kedveli, rossz ember nem lehet” – zárta a megnyitó beszédét Török Dezső.


Jó borban, szép lányban nem volt hiány | Fotó: baz.hu


Ezt követően dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő társaságában átadták a helyi hegyközségi borverseny díjait. A krosnoi, lengyel Portius Társaság képviselői nagyon melegen szóltak a két nép ezer éves barátságáról, s a településnek ajándékoztak több, az előző évben Tolcsván készült festményt. A megnyitót követő fogadáson dr. Hörcsik Richárd mondott pohárköszöntőt, amelyben méltatta a rendezvényt.


Majkáék nagy sikert arattak | Fotó: baz.hu


Közben a színpadon Vajtó László konferálásával elkezdődött a késő estig tartó zenei program, amelyben többek közt fellépett Vastag Csaba, valamint az ózdi származású Majka és az egykori újpesti focista, Curtis. Kicsit arrább százak mulattak az árnyas fák alatt, járták az alkalomra kitelepült borkóstolókat, nyitott pincéket. A fesztivál vasárnap estig tart. Többek közt fellép még Nagy Feró és Demjén Ferenc.

- Csontos László, sajtóreferens, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában