Helyi közélet

2015.08.19. 10:08

Baktakéken gyártják, de a németek ropogtatják

Baktakék - A helyiek csak úgy emlegetik: csipszüzem. Egy esély a munkára Baktakéken.

Baktakék - A helyiek csak úgy emlegetik: csipszüzem. Egy esély a munkára Baktakéken.Különleges üzemre bukkantunk Baktakéken: a Bionlay Kft.-re, mely úgynevezett biocsipszeket, pontosabban száraz snakkeket (rágcsálnivalókat) gyárt. Igaz, főleg Németországba kerülnek termékei, de a gyártás a baktakéki és a környékbeli embereknek ad (adna) munkát. Mert míg az egyik oldalon arról hallunk, hogy ezen a vidéken azért szegények az emberek, mert nincs rendes munkahely, legfeljebb a közmunka, addig az üzem tulajdonos-ügyvezetője, Dsupin János arra panaszkodik, alig tudja összetoborozni a szükséges munkaerőt. A kft.-nek jelenleg három üzeme van Abaújban: egy Encsen, kettő pedig Baktakéken. Összesen 55 embert foglalkoztatnak.

Utazás mikrobusszal

A munkaerőt azonban csak úgy tudják összeszedni, hogy az ügyvezető vásárolt egy mikrobuszt, és műszakváltás előtt azzal szállítja az üzembe a környező településekről a dolgozókat. A tömegközlekedés nem alkalmazkodik a három műszakhoz, a bérlet pedig drága. Munkásokra viszont szükség van, úgyhogy ez a megoldás bizonyult a legjobbnak. Dsupin János elmondta: pedig nem kell nehéz munkát végezniük az embereknek, és a fizetésük is több, mintha csak közmunkásként dolgoznának. A községből mégsem jönnek, nem tudni miért.

A tömegközlekedés nem alkalmazkodik a három műszakhoz, a bérlet pedig drága.

Belevágtak

Megtudtuk azt is: a kft. termékei mind bioalapanyagokból készülnek. Hétféle alaptermékük van és ezek különböző, ízesített változatai. Azért Németországba szállítanak, mert az ügyvezető tapasztalatai szerint Magyarországon még nincs megfelelő kereslet a bio­termékek iránt. Dsupin János magáról annyit árult el, hogy Encsen született és ott is nőtt fel. Jelenleg Gagyapátiban lakik. Eredetileg állattenyésztői, állat-egészségügyi végzettsége van, de egyszer a barátjával gondoltak egy nagyot, és vállalkozásba fogtak. Először kicsiben kezdték, majd egyre bővült a cég.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában