Helyi közélet

2015.08.11. 17:14

„Az élményen túl igazi társadalmi esemény a Zempléni Fesztivál”

Sárospatak - Beszélgetés Sárospatak polgármesterével a térség legjelentősebb komolyzenei fesztiváljáról.

Sárospatak - Beszélgetés Sárospatak polgármesterével a térség legjelentősebb komolyzenei fesztiváljáról.

A holland autók hátsó rendszámtáblája olyan alapszínű, mint az érett tojás sárgája. Jó erős sárga, majdnem narancsba játszik, visszatetszik róla a követő autó lámpájának fénye a sötétben. Valaha Zemplénben autózva a holland rendszámú autók megsokasodása jelezte: vagy nemsokára kezdődik, vagy már tart is a Zempléni Művészeti Napok. A napokban egy holland rendszámú autó mögött hajtottam Sárospatak irányába, és igazolódni látszik a tétel, hiszen pár nap és kezdetét veszi a művészeti napok jogutódja, az immár 24. Zempléni Fesztivál, amelynek műsorfüzetét hétfőn délelőtt együtt lapozzuk Aros Jánossal, a fesztivál központját adó Sárospatak polgármesterével.

Kicsit későn készült el idén a műsorfüzet.

Aros János: Kicsit későn dőlt el, milyen tartalommal bír majd az idei fesztivál. Csak két-három héttel ezelőtt dőlt el, hogy a biztonságos megrendezéshez szükséges 15 millió forintot Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere saját keretéből ítélte meg a szervezőknek. Ez adott alapot, hogy ha kicsit megkésve is, de elkészítsék a fesztivál műsorfüzetét.

Sárospatak a kezdetektől szinte házigazdája a fesztiválnak. Rang ez, vagy teher a városnak?

Aros János: Sosem volt teher, és most sem az. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy mi lehetünk a házigazdája Északkelet-Magyarország legnagyobb és legrangosabb komolyzenei fesztiváljának. A Zempléni Fesztivál a szó legnemesebb értelmében fesztivál, a kultúra hatalmas seregszemléje világhírű vendégművészekkel. Ha azt valljuk, hogy Tokaj-Hegyalja kitörési pontja, fejlődésének egyik sarokpontja a minőségi turizmus, akkor minőségi programokkal kell kiszolgálnunk a hozzánk látogatókat. Tokaj-Hegyalja 27 települése büszke arra, hogy egy világhírű borvidéken élünk, ahol világhírű, kiváló minőségű borokkal várjuk a világ minden tájáról érkező vendégeket. Mindez azonban semmit sem ér, ha a borokhoz nem társítunk megfelelő színvonalú programokat. A mára már egyre nagyobb fesztiváldömpingben a Zempléni Fesztivál az, amely ezt a minőséget garantálja, azaz aki ilyenkor látogat el Zemplénbe, az aligha fog csalódottan távozni. Ebben a folyamatban részt venni soha nem okoz terhet, inkább kiváltságnak érezzük a szerepünket. Éppen ezért a város költségvetésében évről évre direkt erre a célra elkülönítünk 2 millió forintot, amivel a fesztivál megrendezéséhez járulunk hozzá. Idén ezt az összeget megemeltük 500 ezer forinttal.

Ez az új, várbeli színpad költsége?

Aros János: Igen. Tavaly a Makovecz-térre vittük a záró­koncertet, ami egy nagyon jó elképzelés volt, hiszen az akusztika ott is megfelelő, ráadásul sokkal több ember fér el ott, mint a Rákóczi-vár udvarán. Idén mégis inkább úgy döntöttünk a szervezőkkel együtt, hogy mind a nyitó-, mind pedig a zárókoncertet is a vár udvarára visszük. Ez a helyszín sokkal patinásabb, jobban megfelel a fesztivál rangjának, annak, hogy ezek a koncertek a művészeti élményen kívül immár társadalmi eseményt is jelentenek. A szervezők pedig azt kérték, a korábbihoz képest egy újabb színpad készüljön, ami jobban megfelel a helyszín akusztikai követelményeinek. Ennek a költségét a megszokott támogatáson felül vállaltuk.

A korábbi évekhez képest csökkenni látszik a szerepet vállaló települések száma.

Aros János: Jelen pillanatban nincs vita Tokaj-Hegyalja 27 települése között abban, hogy a fejlődésünk záloga a minőségi turizmus. Ehhez a tokaji bor – mint korábban már említettem is – önmagában kevés. Ahhoz pedig, hogy a turisták száma, sőt az elégedett turisták száma növekedjen, ahhoz plusz szolgáltatásokat kell nyújtanunk. Ehhez pedig elengedhetetlenek a beruházások. Zemplénnek számtalan olyan települése, természeti kincse van, amelyet érdemes megmutatnunk. Ha a települések zöme rájön arra, hogy egy ilyen fesztivál ehhez is remek alkalom, hiszen ha egy turista jól érzi magát akár a legkisebb faluban, akkor oda a későbbiekben visszatérhet. A becsalogatáshoz azonban áldozni is kell. Tudom magam is, az önkormányzatok többsége nehéz helyzetben van, de a jövőért áldozatot is kell hozni adott esetben.

Sárospatak a megszokott „formáját” hozza, vagy igyekeznek egy kicsit újítani is?

Aros János: A megszokott fesztiválhelyszíneink megmaradnak, és a programok jelentős része is a városban zajlik majd. A központi iroda már évek óta nem A Művelődés Házában van, hanem a művelődési házhoz tartozó Újbástya Rendezvénycentrumban. Az önkormányzat biztosítja a fesztivál teljes infrastruktúráját is. Új helyszínek is lesznek, ilyen például a Sárospatak belvárosában lévő Cuvée Rendezvényház is, és idén igyekszünk a gasztronómiára az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt fektetni.


Sárospatak, Tokaj, Sátoraljaújhely, Szerencs - Augusztus 13-a és 23-a között rendezik meg a 24. Zempléni Fesztivált. tovább »

Tokaj - Tokajban két nagyszabású produkciót láthatnak-hallhatnak az érdeklődők. tovább »

Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szerencs, Tokaj - A kedvelt kiránduló koncertekkel a látogatók eljuthatnak eldugott falvakba is. tovább »

Szegi - Egy évvel a jubileum előtt is rangos programmal jön a Zempléni Fesztivál. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában