Helyi közélet

2015.08.20. 15:34

Államalapítónkat faragta meg a nyékládházi fafaragó

Miskolc, Nyékládháza - Nyékládháza első köztéri szobra Szent István királynak állít emléket.

Miskolc, Nyékládháza - Nyékládháza első köztéri szobra Szent István királynak állít emléket.Még kedden is az utolsó simításokat, hogy egészen pontosak legyünk, az utolsó faragásokat végezte az alkotáson Gönczi Róbert fafaragó. A nyékládházi fafaragót az önkormányzat kérte fel, hogy készítse el a város első köztéri szobrát, amely a katolikus templom udvarán kapott helyet. Az alkotást augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén adják át.

„Ez az első szobor, amit készítettem, de Nyékládházának már faragtam 56-os emlékművet, és a zászlópark is az én munkám” – sorolta Gönczi Róbert. Azt azért hozzátette: nagy megtiszteltetés számára, hogy a város első köztéri szobrának megalkotására őt kérték fel. Igaz, kedden még izgult, hogy a közönségnek fog-e tetszeni a szobor, ő ugyanis nagyobb rönkből szerette volna elkészíteni – mint mondta –, abból jobban tudott volna gazdálkodni, de ezt sikerült szereznie. Így március óta készül a szobor, de a fafaragó szerint még csütörtökig van teendő bőven.

Európaivá tette

„Szent István királyunk vízválasztó személyiség volt a hazai történelemben. Hiszen neki köszönhetjük többek között, hogy a népvándorló magyarok letelepedtek, ő tette a magyarságot európaivá” – fogalmazott Gönczi Róbert, amikor arról kérdeztük, mi az, amit meg akart mutatni az alkotásában. Hozzátette: „A megrendelő kérése az volt, hogy a múltat és a jelent mutassam be, az akkori és a mostani államiságot. A szobor első királyunkat ábrázolja, a karddal és az ország­almával, a mostani koronában. Az alkotást ölelő épület pedig a jelenkort és a múltat jeleníti meg. A hátulja gótikus stílusban készült, míg az elején a címerünk látható. S mindez a templomudvaron, hiszen Szent István vette fel a kereszténységet. Éppen ezért arra törekedtem, hogy a kereszténység és az államiság szimbólumai megjelenjenek” – fogalmazott.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában