Helyi közélet

2015.08.16. 19:15

A karfiolfülűekért is küzdeni fog a népszerűségnek örvendő rezsiharcos

Felsőzsolca - A politikus-sportember több tisztségében is a közösséget akarja szolgálni.

Felsőzsolca - A politikus-sportember több tisztségében is a közösséget akarja szolgálni.

Németh Szilárd a Magyar Birkózó Szövetség kihelyezett elnökségi ülésére érkezett megyénkbe. Közvetlenségére jellemző, hogy nyomban igent mondott interjúkérésünkre, és még az sem zavarta, hogy munkatársait így igencsak megvárakoztatta a közös ebéddel, majd a testületi üléssel.

A legendás doktor Hegedűs Csabát – a 100. magyar olimpiai aranyérem birtokosát –, aki 1992-től állt az MBSZ élén, 70–55-re győzte le a választáson. A kampány, majd az azóta eltelt idő megosztotta a honi birkózótársadalmat. Mit gondol, mikor lesz ismét egységes ez a közeg?

Németh Szilárd: Tizenöt voks különbséggel nyertem, s ezt meggyőző fölénynek tartottam és tartom most is. Azóta a vezetésemmel már hivatalba lépett az új szövetség, amely mindenkiért tenni akar. Százhuszonöten választottak, és mind a százhuszonöt személyre, valamint a mögöttük álló klubokra, szakosztályokra számítok. Sokszor elmondtam, javasoltam: fogjunk össze, és azt a programot, amit közgyűlésünk többsége támogatott, valósítsuk meg. Eredményes időszak és sikeres versenyek állnak a sportág mögött, s most erre kell építenünk.

Önt rezsiharcosként ismeri az ország. Birkózóelnöki megválasztásában ez szerepet játszott-e?

Németh Szilárd: Aki valamilyen közszereplésre vállalkozik, ráadásul egy jelentős közösséget szeretne képviselni, vezetni, annak mindig előnyt jelent az ismertség, főleg, ha annak alapja pozitív megítélés alá esik.

Hogyan ítéli meg az országos és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Birkózó Szövetség kapcsolatát?

Németh Szilárd: Nagyon jó viszonyban vagyunk. Itt, az Északi régióban kifejezetten erős a szervezetünk, nagy a bázisunk. A borsodi az egyik olyan megyei szövetség, ahol valódi, minden szempontból magas szintű szakmai munka folyik. Nem véletlen, hogy a januári kampányunk során is eljöttünk egyeztetni a magyar birkózótársadalom jövőjéről, s már akkor megtaláltuk a közös nevezőt. Az sem véletlen, hogy – elsőként az országban – Felsőzsolcára jöttünk, vidékre kihelyezett elnökségi ülésre. Köszönöm a lehetőséget, a támogatást és a kiváló szakmai munkát Rónai Kálmán megyei elnök úrnak és a megye birkózóinak.

Milyen változások történtek a sportágban az elnökváltás óta?

Németh Szilárd: Elsősorban az, hogy közösen hozzuk döntéseinket. Működésünk nyílttá vált, versenyeink szervezettek, gazdálkodá­sunk – már elnézést, de nem a keresztnevemre utalok – szilárd, honlapunk olvasott, jelen vagyunk az írott sajtóban, és nagy lépéseket tettünk annak érdekében, hogy az M4-es televíziós csatornán is minél több műsoridőt kapjunk. Fontos, hogy a képernyőn visszatekintsünk a sportág dicső múltjára, mutassuk be azt, miként készülnek a diákok és a profi felnőttek. Már elindítottuk teremfejlesztési programunkat: az az álláspontunk, hogy nem nagy sportcsarnokokat kell építenünk a birkózás számára, ettől az fontosabb, hogy XXI. századi körülményeket teremtsünk a karfiolfülűek­nek. Mert jelenleg is találunk olyan centrumokat, amelyekben méltatlan tárgyi feltételek között dolgoznak a versenyzők és az edzők. Nagyszerű programot adtunk be, így az egy-két milliótól a tízmilliókig terjedő támogatási összegekhez juthatnak majd a szakosztályok annak érdekében, hogy ne dohos, hanem a múltunkhoz méltó helyeken dolgozhassanak. Megemlítem még azt, hogy szakmai tanácsokat is adunk, továbbá ellenőrizzük, hogy a sportági támogatást ténylegesen mindenhol a birkózásra költsék.

Apropó teremfejlesztés! Ha hihetünk a híreknek, akkor a diósgyőri stadionban előbb-utóbb végre elkezdődnek az évek óta megígért és már nagyon várt munkálatok. A DVTK birkózói viszont még most sem tudják, hogy hová kerülnek, hol fognak dolgozni. Nem aggasztja önt ez a súlyos probléma?

Németh Szilárd: Az újszerűnek minősíthető működési támogatást mindenki megkapja, ebből felújítások is végezhetők. A Magyar Birkózó Szövetség alulról építkező szakmai szervezet: ennek jegyében a helyi kérdésekbe nem avatkozhatunk bele. Nagyon nehéz lenne Budapestről megmondani, hogy ki és hová költözzön, hol gyakoroljon. Amikor megszületik a felelős és reményeink szerint megnyugtató helyi döntés ebben az ügyben, akkor teljes mellszélességgel beállunk mögé. Egy példát is mondhatok: Cegléden például nem építenek új csarnokot, hanem megvesznek egy már meglévőt. Tudomásom szerint Miskolcon, illetve Diósgyőrött több megoldás kecsegtet, elnökük erről tájékoztatott, s biztos vagyok abban, hogy hamarosan kipipálhatjuk ezt az ügyet.

Magyarországon több országos szakszövetség élén politikus áll. Elég ha a birkózókra, a kézilabdázókra, a korcsolyázókra, a kosárlabdázókra vagy a kajak-kenusokra gondolok, de a Magyar Olimpiai Bizottságot és a nagy fővárosi egyesületeket, továbbá a jelentősebb sportszervezeteket szintén pártemberek vezetik. Így attól kell tartanunk, hogy sportéletünk túlpolitizált lesz…

Németh Szilárd: Szerintem az teljesen egyértelmű, hogy például én sem politizálni, vagy pártpolitikát csinálni jöttem a Magyar Birkózó Szövetségbe. A politika azonban ki- és megkerülhetetlen: lásd az olimpiai pályázatot, a stadionfejlesztést, a köz­pénzeket, mert ezekre a közösség által megválasztott emberek felügyelnek. A sportágfejlesztési kérdésekben is csak a Magyar Olimpiai Bizottsággal és a kormánnyal együttműködve lehet változtatni a korábban elfogadott terveken, és annak érdekében, hogy a birkózás még több pénzt kapjon, szintén kezet kell fogni a politikusokkal. Az egyébként nem titok, hogy személy szerint komoly támogatást kaptam a politikától és ennek hasznát veszi a birkózás.

Nemzetközi képviseletünkkel hogy állunk? Hegedűs Csaba nem is olyan régen még vezető pozíciót töltött be a Birkózó Világszövetségben…

Németh Szilárd: Csaba azért még ott van, és továbbra is sokat segíthet nekünk. Számunkra nagyon fontos lesz a szeptemberi, Las Vegasban tartandó világbajnokság. Az Egyesült Államokban kívánjuk elmélyíteni kapcsolatainkat a tagsággal, és az összes szakmai szervezetben jó pozíciókat szeretnénk kivívni magunknak.

Közeleg a 2016-os, Rio de Janeiróban sorra kerülő nyári olimpia. Hogyan ítéli meg a sportág brazíliai esélyeit?

Németh Szilárd: Megítélésem szerint most még nem szabad az esélyek latolgatásával foglalkoznunk, erre ráérünk jövő nyáron. Az a cél lebeg előttünk, hogy minél több birkózónk kvalifikálja magát az ötkarikás játékokra. Remélem, hogy a kötött- és a szabadfogású, valamint a női szakágban is a lehető legtöbb kvótát harcoljuk ki. Ehhez az kell, hogy a sportág szakmai háttere és valamennyi sikerműhelye egyaránt megkapja a munkájához szükséges támogatást. Vitathatatlanul jó pozícióban vagyunk: erről a közelmúltban Bakuban tartott első Európa Játékok is meggyőzött minket. Mindenkit megnyugtatok: jelentős erőt képviselő csapattal utazunk majd Dél-Amerikába, ahol a lehető legfényesebben akarunk majd bizonyítani.

Egyetért azzal, hogy Budapest kandidál a 2024-es olimpia házigazda szerepkörére?

Németh Szilárd: Igen, természetesen. Erre a kérdésre akár órákig is felelhetnék, ezért röviden csak annyit mondok, hogy hatalmas kitörési lehetőséget hozhat számunkra az esetleges magyar rendezés.

Önnel beszélve nem kerülhetjük ki a rezsiköltségeket sem. A kérdések szinte tornyosulnak: lehet-e folytatni a csökkentési folyamatot? Vannak-e még a rendszerben tartalékok? Ha igen, nem fél-e attól, hogy később megfizetjük ennek az árát?

Németh Szilárd: A rezsicsökkentés a kormány és a Fidesz-KDNP politikájának a sarokköve, hiszen ezzel lehet a magyar családok szociális biztonságát, a hazai vállalkozások versenyelőnyét biztosítani. Két és fél év alatt elértük, hogy mi, magyarok fizetjük Európa legalacsonyabb rezsijét, pedig a Gyurcsány–Bajnai-­korszakban még nálunk volt a legdrágább az élet a kontinensen. Az Első Nemzeti Közműszolgáltató létrehozása és működtetése az alapja a rezsicsökkentés fenntarthatóságának és folytatásának. Ameddig a Fidesz van kormányon, addig – ezt nyugodtan megígérhetem – marad a rezsicsökkentés politikája.


Névjegy - Németh Szilárd

  • Életkora: 51 év
  • Végzettségei: főiskola (Budapesti Tanítóképző Főiskola), egyetem (Budapesti Műszaki Egyetem)
  • Foglalkozása: politikus
  • Tisztségei: a Fidesz országgyűlési képviselője (korábban Csepel polgármestere és a fővárosi közgyűlés tagja)
  • Szakterülete: a Fidesz rezsicsökkentésért felelős képviselője (2013. január–)
  • Sporttisztsége: a Magyar Birkózó Szövetség elnöke
  • Birkózó pályafutásának kezdete: 1972
  • Családi állapota: nős
  • Gyerekei: Virág, Bendegúz
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában