Helyi közélet

2015.08.01. 21:51

A babának, a mamának

"<em>Háromgyermekes édesanyaként engem is felháborít, és érthetetlen, miért zavar a baba táplálása bárkit is.</em>" Mohácsi Alida írása.

"Háromgyermekes édesanyaként engem is felháborít, és érthetetlen, miért zavar a baba táplálása bárkit is." Mohácsi Alida írása.

Augusztus 1-jét 1992-ben nyilvánították a szoptatás világnapjává. Azóta ezen a napon világszerte megrendezik a Séta a szoptatásért rendezvényt, melyhez hazánk is csatlakozott 1995-ben. De a szoptatás többnyire egy kényelmes fotelban történik, mintsem nyilvános helyen. Például azért, mert a szoptatós édesanyákkal még ma is gyakorta előfordul, hogy diszkréten vagy nem diszkréten kitessékelik az adott étteremből vagy helységből. Ez történt nemrégiben is az egyik budapesti gyorsétteremláncnál, következményként a szoptatós anyukák tüntetést szerveztek, és egyszerre szoptatták kisbabájukat az étterem előtt. Hogy ezzel az akcióval elérték-e a céljukat, nem tudni, de szerintem egy biztos: tagadhatatlan, és a világ legtermészetesebb dolgának kellene lennie a szoptatásnak, a csecsemő táplálásának, történjen az bárhol, ahol a baba megkívánja.

Háromgyermekes édesanyaként engem is felháborít, és érthetetlen, miért zavar a baba táplálása bárkit is. A fanyalgók nem kíváncsiak a megvillanó emlőkre, mert zavarba ejtő. De kérdem én, mióta? Mi különbség van az újságok címlapjain állandó kellékként megjelenő, csinos modellek cicivillantós fotói vagy a videoklipekben alig ruhában táncoló lányok és egy édesanya melle között? Mert leegyszerűsítve ugyanarról a testrészről beszélünk. Persze, a csomagolás…

Mégis azt mondom, van különbség, sőt, még egy lapon sem említhetjük vele, hiszen ez a természet csodája. Az ellenzők bele sem gondolnak, mi mindenre nem képesek az édesanyák, hogy szoptathassanak, hogy legyen anyatejük. Szomorú vagy sem, de ezt kihasználva komplett iparág épült e köré. Ma már a tejserkentő teák és italok, tabletták teljes tárházát találjuk a szakboltokban, millió honlap, újság és szakértő ad tanácsot a szoptatás hogyan és mikéntjéről. Édesanyaként tapasztalatom szerint jó is, meg nem is ez a nagy kínálat okosságból. Az első gyerekes anyukát egyértelműen összezavarja, amikor kéretlen tanácsok százait kapja, és döntenie kellene, melyiket alkalmazza. Kire hallgasson: az édesanyjára, a nagyi bölcsességét fogadja meg, vagy a szomszéd Bözsi nénire. Emlékszem, amikor az első gyermekem megszületett, szerencsés voltam, mert volt tejem bőven, mégis rettegtem attól, mikor apad el. Ezért összeettem mindent, amiről azt mondták, tejserkentő. Volt ott madártej, köménymagos leves, töltött csirkecomb, tej és még sorolhatnám. Mondhatom, a tejem nem lett több, de garantált volt a kétnapos rosszullét és gyomorrontás. Ma, háromgyermekes anyaként a három hónapos kislányom gondozását, táplálását a többedik gyermekes anyukák higgadtságával, nyugalmával és magabiztosságával kezelem.

Most mégis, én is kéretlen tanácsot adok minden leendő édesanyának: táplálják a gyermeküket anyatejjel, ha tudják, rásegítés esetén pedig válasszák azt, ami a legjobb nekik, bízzanak magukban, az ösztöneikben, mert ami a mamának jó, az a babának is jó.

- Szerzőnk háromgyermekes édesanya, újságíró -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában