Helyi közélet

2015.08.16. 00:02

43. Tokaji Írótábor - Mi az írók, költők feladata?

Tokaj - Balog Zoltán miniszter zárta be az idei Tokaji Írótábort.

Tokaj - Balog Zoltán miniszter zárta be az idei Tokaji Írótábort.

„Ha valami közös felelősségről kell gondolkodnunk, akkor az a következő nemzedék” – kezdte beszédét Balog Zoltán nemzeti erőforrás miniszter Tokajban, a 43. Tokaji Írótábor zárásaként pénteken a Tokaji Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola aulájában.

Kíváncsiság

– Komikusnak tartom, ha a politika mondja meg, mit vár az egyházaktól – mondta Balog Zoltán. – Ha az egyház önmagától nem tudja, mi a feladata, akkor ott baj van. Ugyanezt gondolom az irodalomról, a politika nem mondhatja meg, mit vár el az íróktól, költőktől. Olvasóként viszont azt szeretném, ha olvashatnék arról, amit tudok és arról is, amit nem tudok. Adjanak szavakat a tapasztalataimnak, a tudásomnak és az ösztöneimnek. Ez nem elvárás, ez kíváncsiság. Ha nem vagyunk kíváncsiak arra, a saját közösségünkön belül mit lát a másik, akkor vesztes helyzetben vagyunk. A kíváncsiság nélkül nem létezik kultúra, a kultúra viszont minden társadalom elengedhetetlen része.

Balog Zoltán elmondta, a mindennapos éneklés nem egy hirtelen ötlet, hanem egy olyan folyamat továbbvitele kellene hogy legyen, amelyet a legtöbb gyerek óvodáskorában átél.

– Az óvodában megszokott, hogy a gyerekek mindennap énekelnek. Azt kellene csak, hogy ez ne érjen véget az óvodában, hanem legyen természetes az első osztályban, és ha már ott ez megszokott, legyen az a második osztályban, és így tovább. Agykutatással foglalkozó tudósok bebizonyították, a közösségi éneklés olyan jótékony hatással van az agyra, hogy az azt követő időszakban az agy sokkal fogékonyabbá válik más tudományok befogadására. A mindennapos éneklés bevezetése nem mástól venné el az időt, hanem éppen ellenkezőleg, segítene abban, hogy versenyképes tudást szerezzenek az utánunk következő nemzedékek tagjai – mondta Balog Zoltán.

ÉM-BG


Tokaj, 2015. augusztus 14., péntek (MTI) - Az íróknak és az írótársadalomnak az a feladata, hogy a művészet és a kultúra nyelvén mondják el nekünk, olvasóknak, hogy kik vagyunk mi és kik lehetnénk - jelentette ki Balog Zoltán a 43. Tokaji Írótábor pénteki zárónapján. tovább »

Tokaj, 2015. augusztus 14., péntek (MTI) - Karácsonyi Zsolt romániai magyar költő vehette át az elsősorban fiatalabb irodalmárok teljesítményét elismerő 43. Tokaji Írótábor Díját pénteken, a tokaji II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola aulájában. tovább »

Tokaj - A 43. Tokaji Írótáborban a nemzeti identitás és a globalizáció egymáshoz való viszonyát vizsgálják meg a résztvevők. tovább »

Tokaj - „Nemzeti kultúra és mítosz a globális átalakulás korszakában”, ez az idei rendezvény mottója. tovább »

Tokaj, 2015. augusztus 12., szerda (MTI) - Megkezdődött a hazai irodalmi élet egyik legfontosabb rendezvényének számító 43. Tokaji Írótábor szerdán a Tisza-parti kisvárosban; a péntekig tartó tanácskozás során a nemzeti identitás és a globalizáció egymáshoz való viszonyát vizsgálják meg a résztvevők. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában