Helyi közélet

2015.10.30. 13:11

"Most normálisan élek, de a segélyből csak tengődtem"

Vilmány - Vilmányon már látszanak a fejlődés jelei. Aki akar, dolgozhat.

Vilmány - Vilmányon már látszanak a fejlődés jelei. Aki akar, dolgozhat.Vilmány új polgármestere azt mondja magáról, hogy munkamániás. Mert ő azt tanulta a családjától, hogy a megélhetést a munka teremti meg. Ezt várja el az önkormányzat dolgozóitól is. Az állandó dolgozóktól és a közfoglalkoztatottaktól egyaránt. Komolyan veszi a szólást, hogy „Aki nem dolgozik, ne is egyék!”, ars poeticája pedig (ahogy ő fogalmaz): „Munka és haladás”.

Nincs munkanélküli

Batyi Béla egy éve tölti be a polgármesteri posztot Vilmányban. Mára elérte, hogy nincs munkanélküli a faluban. A település 287 embert foglalkoztat közmunkában, 100-an pedig a környező településre járnak, szintén a közfoglalkoztatás keretében.

Már látszanak a fejlődés nyomai: a falu központjában épül a főtér, lassan kész a ravatalozó felújítása, rendbe hozzák a játszóteret, építettek új parkolót, és a vizesárkokat is kitisztították.

Tavasztól őszig 8 hektáron folyik a mezőgazdasági munka, és nemcsak a szabad földön, hanem a 600 négyzetméteres fóliasátor alatt is. Fél hektáron barackost telepítettek, amelyen pár év múlva már szüretelni lehet. A közfoglalkoztatás keretében kisgépeket vásároltak a mezőgazdasági munkához, de a térköveket is maguk gyártják. Nyáron színes virágok pompáztak Vilmány közterein.


Batyi Béla, Vilmány polgármestere


Itt a lehetőség

A fejlődés persze nemcsak öröm, hanem rengeteg gond is.

– Nagyon nehéz ennyi embert összefogni, ellenőrizni, közöttük rendet és fegyelmet tartani – fogalmaz a polgármester. – Én érzékeny vagyok az emberek problémáira, szeretném, ha a családját mindenki el tudná tartani, de azt vallom, hogy a közfoglalkoztatás keretében is rendes munkavégzésre és érték­teremtésre van szükség. És nem titkolom, aki nem akar dolgozni, annak felmondom a szerződését. Persze tudom, hogy az eddigi semmittevésből nehéz a valódi munkára rászoktatni az embereket, de én a lehetőséget mindenkinek megadom. Mert tudom, hogy csak a munka lehet a civilizált élet alapja – vallja Batyi Béla.

Majd megtudjuk tőle azt is, hogy a fejlődés nem áll meg. Várják az uniós pályázatokat, melyek segítségével szeretnék a település gazdaságát fejleszteni és még több munkahelyet teremteni.

Precíz munka

A polgármester talán az épülő főtérre a legbüszkébb. Invitál bennünket, nézzük meg mi is. Eddig ugyanis nem volt olyan közösségi terük, ahol méltóképpen tarthattak volna ünnepi megemlékezéseket, falunapokat.

Most épp a főtér színpada épül, a munkások centiméterről centiméterre illesztik egymáshoz a különböző színű és mintájú térköveket. Precíz, pontos munkát igényel.

– Most a színpad lépcsőfokait burkoljuk éppen – mutatja Batyi Tibor. – Az én feladatom az, hogy előkészítsem ezt a munkát.

Elárulja, nagyon örül a közmunkának. Amióta rendes bért kap és nem csak segélyt, megváltozott családja élete. Télre tudnak tüzelőt vásárolni, és jobb minőségű élelmiszerek kerülnek az asztalra.

– Az embernek a kedve is más, ha van munkája. Fontosnak és hasznosnak érzem magam. Most normálisan tudok élni, de a segélyből csak tengődtem – sorolja.

A brigád másik tagja, Sebők Ferenc is abban látja a munka legnagyobb hasznát, hogy a kapott bérből el tudja tartani a családját. Két gyermeke van, nekik enni kell adni, ruhát kell venni, a nagyobbik iskoláztatása is sokba kerül.

– Szívesen dolgozom – jelenti ki. – Ez itt a legjobb brigád. Mi csináljuk Vilmányban a legszebb munkákat – teszi hozzá büszkén.


A jövőt is tervezik már

Vilmány polgármestere a jövőre nézve is tele van tervekkel. Uniós pályázatok segítségével szeretné fejleszteni a falu sertéstelepét, létrehozni egy mini vágópontot és egy húsboltot, ahol értékesítenék a húst. Ezenkívül szeretne napelemeket felszereltetni a gazdasági épületekre, energiatakarékossági célokból.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában