Helyi közélet

2015.07.01. 18:19

„Vonják vissza a szak megszüntetését!”

Miskolc - Petíciót fogalmaztak, és várják az aláírásokat az antropológusok.

Miskolc - Petíciót fogalmaztak, és várják az aláírásokat az antropológusok.

Nem tudnak beletörődni a szakmabeliek, hogy egy kormányhatározat alapján a 2016/17-es tanévtől megszűnik a felsőoktatásban a kulturális antropológiai alapszak. A Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális Antropológiai Intézetének oktatói kezdeményezésére a Magyar Kulturális Antropológiai Társaság petíciót fogalmazott meg, melyet eddig több mint 1500-an írtak alá.

„Arra kérjük a döntéshozókat, gondolják át intézkedésük súlyát, következményeit, egyben felszólítjuk őket, vonják vissza az alapszak megszüntetéséről szóló kormányhatározatot. Szorgalmazzuk továbbá érdemi tárgyalások folytatását a szak és a diszciplína hazai jövőjének biztosításáról” – írják a petícióban, melyet hamarosan eljuttatnak a döntéshozókhoz, állásfoglalásukkal együtt.

Elhamarkodott

Kotics József, a Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális Antropológiai Intézet igazgatója lapunknak jelezte: a petícióval az a legfőbb céljuk, hogy a döntéshozók megértsék, a felsőoktatásban megszüntetni kívánt szakok közül a kulturális antropológia az egyetlen, ami önálló tudományterület. Nemzetközileg elismert, komoly kutatások folytak és folynak ezen a területen. Az igazgató szerint elhamarkodott döntés született az oktatáspolitika részéről.

Az igazgató felhívta a figyelmet (amit egyébként állásfoglalásukban is megfogalmaztak): a Kulturális és Vizuális Antropológiai Tanszéket 1992-ben alapító Kunt Ernő egy a világban nagy tekintéllyel és társadalmi elismertséggel övezett szak magyarországi indításakor kihangsúlyozta, az oktatók és a hallgatók Miskolc és a tágabb Északkelet-magyarországi Régió iránti elkötelezettségét és felelősségét.

A miskolci műhely, a kulturális antropológia alapszak Magyarországon egyedüli gazdájaként úttörő szerepet vállalt a halmozottan hátrányos helyzetű észak-magyarországi térségből érkező, saját társadalmuk felé nyitott és felelős fiatalok képzésében.

Az antropológusok olyan szakemberek, akik több tudományterületen átívelő intellektuális igényességgel és az elesett emberek iránti érzékenységgel a maguk változatos életpályáin, szakmai környezetében tudnak helytállni és gyakorlati segítséget nyújtani. A Kulturális és Vizuális Antropológiai Tanszék, később Intézet működésének 22 éve alatt a hallgatók számos tudományos diákköri sikert értek el.

Békés együttélés

Az igazgató elmondta azt is, a 17 év alatt 747 nappali és levelező tagozatos antropológus szerzett diplomát, éves átlagban 54 hallgató végzett kulturális antropológia szakon. Sokan különböző doktori iskolák hallgatóiként vagy már tudományos fokozattal rendelkezve a felsőoktatási, akadémiai mezőnyt erősítik.

Az alapképzés során a hallgatók olyan eszközökre, érvrendszerre és érzékenységre tesznek szert, melyek a helyi közösségekben a békés társadalmi együttélést és egymás kölcsönös megértését hatékonyan mozdítják elő. A kulturális antropológia alapszak megszüntetése egy modern szakmai képzés magyarországi megszűnését és az egyetlen teljes képzést kínáló képzőhely, a Miskolci Egyetem Antropológiai Intézetének ellehetetlenülését és elsorvadását fogja eredményezni.

ÉM-HE


„Jobb ember lettem...”

Takács Bence a Miskolci Egyetemen tanul kulturális antropológiát. Már mesterképzésre jár. Mint fogalmazott, amióta ezt a szakot végzi, jobb ember lett. Ezt úgy érti, sokkal toleránsabb embertársaival. Tanulmányai alatt ugyanis nemcsak az elméletet sajátítják el, hanem terepgyakorlatokra járnak, ahol megismerik például a hátrányos helyzetű embereket, az ő életüket, gondolkodásukat. A hallgatók megtanulják más emberek fejével látni a világot.

Bence hozzáteszi: félő, hogyha Miskolcon nem lesz alapszak, akkor a mesterképzésre még kevesebben jelentkeznek ide, mert a diákok inkább a budapesti mesterképzést választják majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában