Helyi közélet

2015.07.08. 14:49

Tíz iskola egy közös gömöri szakácskönyve

Putnok - Bár a tanévnek már vége, Markovicsné Demeter Edina igazgatót szerencsénkre még a Serényi Béla Általános Iskolában leltük.

Putnok - Bár a tanévnek már vége, Markovicsné Demeter Edina igazgatót szerencsénkre még a Serényi Béla Általános Iskolában leltük. Az elmúlt tanévre visszapillantva jelentős eseményként emelte ki a Serényi Napot, amelyen a „Barangolások Gömörben” ötéves projekt keretében idén tíz iskola versenyzett a Gömör élővilágából, földrajzából, népi hagyományaiból. A személyes erőpróbát gyűjtőmunka előzte meg, amelynek idén része volt a gömöri receptek gyűjtése, az azokból készített, fotókkal illusztrált receptfüzet készítése is. Tíz hagyományos étel közül egyet-egyet el is kellett készíteniük és prezentálniuk a csapatoknak. Hogy melyiknek melyiket, az sorshúzással dőlt el. A serényisek a gömöri töltött káposztát kapták, egyikük nagymamáját kérték fel az elkészítésére, ám a bevásárlástól kezdve a kóstolásig végig jelen voltak, s fel is jegyezték a látottakat-hallottakat.

A beküldött szakácskönyveket – eredeti formájukat megőrizve – a Serényi egybefűzte, s minden csapat kapott belőle egy-egy példányt. Bevallása szerint még az igazgatónő számára is akadt benne újdonság, mint például a csiromka. S van olyan étel is, amelyet ugyan ő is rendszeresen készít, de más formában, például az ő családjában a nudlit csak sajttal fogyasztják. Mint mondta, számára is örömmel szolgál, hogy a gömöri ételek egyre elterjedtebbek, sőt, például a sztra­pacskát egyre több étterem köretként is kínálja.

ÉM-SzK

Habart krumplileves (a rimaszombatiaktól)

Hozzávalók (4 személyre)

1 kg krumpli, kevés só, 3–4 gerezd fokhagyma, 2–3 babérlevél, 2 dl tej, 2 dl tejföl, néhány csepp ecet, kevés kapor (2–3 evőkanál liszt a habaráshoz, ez kimaradt receptkönyvből – a szerk.)


Elkészítése: A megtisztított és kockára vágott krumplit kevés sós vízben puhára főzzük. Legyen benne a fokhagyma és a babérlevél is. Mikor megfőtt, tejes, tejfölös habarással sűrítjük. Ízlés szerint savanyítjuk az ecettel. Szórhatunk bele nyers vagy vágott kaprot is. Melegen fogyasztjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában