Helyi közélet

2015.07.02. 14:18

Szednénk magunk, de hol?

Miskolc - Újra reneszánszát éli a szedd magad akció, ám megyénkben csak elvétve találni erre nyitott gyümölcsöst.

Miskolc - Újra reneszánszát éli a szedd magad akció, ám megyénkben csak elvétve találni erre nyitott gyümölcsöst.

Több közösség is létrejött a szedd magad népszerűsítésére és honlapokat is létrehoztak, ahol listába szedve, vagy akár térképen is rákereshetünk az erre nyitott termelőkre. Legyen azonban szó bármilyen gyümölcsről, vagy zöldségről, megyénkben nem találni olyan termelőt, aki ilyen módon adná el a termését.

Vegyesek a tapasztalatok

Az okokat keresve próbáltunk információt kérni Szabadfalvi Lászlótól, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei kabinetvezetőjétől, aki elmondta, nincs nyilvántartásuk a szedd magad akciókról, de tudomása szerint több termelő is próbálkozott már ezzel az elmúlt években, azonban vegyesek voltak a tapasztalatok.

Volt, akinek kárt szenvedett a gyümölcsöse, ami miatt a következő évben inkább már nem vágott bele az ilyen akcióba. Ugyanakkor az is gondot jelent, hogy nagy apparátus szükséges ehhez a fajta értékesítéshez, hiszen az akciót hirdetni kell, tartani a kapcsolatot a jelentkezőkkel és kimenni velük a gyümölcsösbe, felügyelni őket, erre pedig így sokan nem vállalkoznak.

A listákat böngészve egy helyi termelőt találunk végül Szerencsen. Varga András, a Varga Kertészet tulajdonosa hasonló okokról beszél, tudomása szerint sokan kapacitáshiány miatt nem vágnak bele a szedd magad értékesítésbe – idén pont ezért nekik sem sikerült, igaz az érdeklődőket azért kiviszik a gyümölcsösbe.

A tavalyi tapasztalatuk azonban pozitív, jól sikerült a meggyet értékesíteni, a hozzájuk kilátogató családok pedig nemcsak az olcsó gyümölcsnek örültek, hanem meglátása szerint egy jó programként is fogják fel, amelynek során például a városi gyerek fára mászhat. Éppen ezért a késeibb fajtáknál még idén újra szeretne akciót hirdetni, és jövőre is részt vesznek az ilyen értékesítésben.

Kisebb gazdaságok

Ugyanakkor a szedd magad inkább a kisebb gazdaságok számára megfelelő – a szerencsi kertészet három hektáron működik –, és az sem mindegy, milyen típusú fákat ültetnek és milyen szedéshez nevelik, metszik őket. A nagy gazdaságok ugyanis inkább a gépi szedésre, rázásra állnak rá, a fáik is ilyen típusúak, így nem feltétlenül alkalmasak a megmászásra és a kézi szedésre.

ÉM-HI


Mi is ez a mozgalom?

A Szedd Magad Mozgalom a ’80-as évek elején indult hódító útjára hazánkban. Az akkori szabályozás lehetővé tette, hogy a termelő gazdák a terményeik egy bizonyos részét, vagy akár az egészet is ezen a módon értékesítsék, és a vásárlók közvetlenül a gazdától vegyék meg a számukra fontos terményeket.

Mivel a fogyasztók felkeresik a gazdaságot, ezért ki lehet hagyni a közvetítőket, ami az árakra is igen jó hatással van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában