Helyi közélet

2015.07.13. 19:30

Régiónkban kedden startol a mosógépcsere-program

Borsod-Abaúj-Zemplén - Észak-Magyarországon keddtől lehet pályázni, de nem árt sietni, gyorsan elfogy a keret.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Észak-Magyarországon keddtől lehet pályázni, de nem árt sietni, gyorsan elfogy a keret.

A mi régiónk a hatodik, ahol beindítják a mosógépcsere-programot és több mint 60 millió forint áll rendelkezésre az itt élőknek. A tapasztalat azonban az, hogy nem árt azonnal regisztrálni a pályázatra, hiszen a jelentős lakossági érdeklődésnek köszönhetően eddig három régióban – nyugat-dunántúli, dél-dunántúli, dél-alföldi – vált szükségessé a pályázatbenyújtás felfüggesztése a források kimerülése miatt.

Csak interneten

„Az Észak-magyarországi régió lakosai a pályázati útmutató szerint július 14-től nyújthatják be pályázataikat. A rendelkezésre álló 500 millió forintos forráskeretet népességarányosan – a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján – osztotta el a tárca az egyes régiók között, így kizárt, hogy bármely régió lakosai elesnének a pályázatbenyújtás lehetőségétől” – tudtuk meg. Azt is elmondták, az Észak-magyarországi régió számára rendelkezésre álló forráskeret segítségével közel 1500–2500 család szerezhet be új, magas energiahatékonyságú automata mosógépet.

Miért csak interneten lehet benyújtani a pályázatot, mi lesz azokkal, akiknek nincs erre lehetőségük? – kérdeztük. „Az eddigi pályázatkezelési tapasztalatok szerint számos pályázat befogadását hiúsították meg a benyújtásnál vétett formai és tartalmi hibák. Az elektronikus pályázatbenyújtásnál ezek a hibák elkerülhetők, kiküszöbölhetők. Az elektronikus ügyintézéssel a pályázatkezelés során biztosítható a gyors átfutási idő és az egyszerű kezelhetőség. További fontos szempont lehet – különösen a támogatásra leginkább rászorulók számára –, hogy ennél az ügyintézésnél a pályázókat nem terheli pályázati díj, sem postaköltség, amely a pályázati dokumentáció benyújtásánál és az esetleges hiánypótlásnál akár több ezer forintos tétel is lehet. A pályázatok elektronikus benyújtásának és feldolgozásának további nagy előnye, hogy ezáltal a bírálati szakasz is lényegesen rövidíthető. Az internettel nem rendelkezők bármely eMagyarország Ponton is segítséget kérhetnek, emellett javasoljuk, hogy forduljanak interneteléréssel rendelkező ismerősökhöz.”

Támogatás

A támogatás formája vissza nem térítendő támogatás.A „MGCS mosógép katalógusban” szereplő készülék beszerzése esetén a támogatás mértéke a vásárlás időpontjában érvényes bolti ár 50 százaléka, de legfeljebb:

  • A+ kategóriájú háztartási nagygép beszerzése esetén 25 000 Ft/háztartási nagygép;
  • A++ kategóriájú háztartási nagygép beszerzése esetén 40 000 Ft/háztartási nagygép;
  • A+++ kategóriájú nagygép beszerzése esetén 45 000 Ft/háztartási nagygép.
  • A támogatást a miniszteri döntés után, a Támogatói Okirat kézhezvételét követően lehet igénybe venni a készülék megvásárlása alkalmával.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában