Helyi közélet

2015.07.12. 20:19

Két kerekű alatta, egy kerekű a hátán, így jár három keréken

Miskolc - Nem volt pénze biciklire, így vett egy monociklit. Utána már csak kitartás kellett...

Miskolc - Nem volt pénze biciklire, így vett egy monociklit. Utána már csak kitartás kellett...

A monociklit senkinek nem kell bemutatni, hiszen a cirkuszban gyakran látunk ilyet. Artisták ülnek rajta és nyakatekert mutatványokkal szórakoztatják a nagyérdeműt.

Amikor ehhez próbáltam hasonlítani a monocikliző világbajnokok műsorát, Fábián Márk azonnal helyreigazított: ez sport, és akik az egykerekűn ülnek, nem artisták, hanem sportolók. Megértettem, hittem neki, mégiscsak ő volt annak a nyílt Egykerekű Európa Bajnokságnak a rendezője, amit a hétvégén tartottak Miskolcon. A Factory Arena mellett – ahol a selejtezők zajlottak – a miskolci Hősök tere adott otthont a látványos döntőnek, ahol 19 ország 79 legjobb versenyzője mutatkozott be.

„Tíz évvel ezelőtt kezdődött, szerettem volna kerékpárral trükköket megtanulni, de nem volt pénzem kétkerekűre, így vásároltam egy egykerekűt és ezzel kezdtem fejleszteni az egyensúlyomat” – kezdte mesélni Márk, amikor arról kérdeztük, miért és hogyan kezdett el monociklizni. Hozzátette: „Aránylag fiatal sportág, ami kihívást jelent, én pedig szeretem a kihívásokat”.



Összehajtva

Persze, a városban, Budapesten – mert Márk ott él –, ő is kerékpárral közlekedik, de a hátán mindig ott van az egykerekűje. Viccesen meg is jegyezte: így háromkerekűvel jár. Azt is megtudtuk, sokan nem trükközésre, hanem közlekedésre használják a járgányt, Márk szerint könnyű vele parkolni, hiszen az egészet csak összehajtja az ember és könnyedén felszállhatunk vele akár a metróra, buszra is.

Igaz, a parkolás könnyű vele, de a profik arra figyelmeztetnek, használni nem olyan egyszerű. „Azért jó sport, mert fejleszti a koordinációs készséget, de nehéz megtanulni, kitartás kell hozzá. Ezért jó a társaság is, mert válogatott, kitartó emberek űzik ezt a sportot” – mondta Márk.

Márk most csak szervezője volt a bajnokságnak, de ő maga is versenyzik, világ- és Európa-bajnok. Emellett falat és hegyet mászik, egyszóval szereti a veszélyesebb sportokat. Amikor a sérülésekről kérdeztük, megmutatta a lábát, ami tele volt horzsolással, nevetve mesélte, ez az elmúlt két nap „termése”.

Nem csoda, hiszen elsőre utánozhatatlannak tűnő trükköket láthattunk szombaton is. A profik szerint az egyik leglátványosabb elem, az uni­whip, ami leegyszerűsítve annyit tesz, hogy a monocikliző 360 fokban megpörgeti menet közben az egykerekűjét.

Amellett, hogy a Hősök terén megrendezett verseny látványos volt, egy Abu Dhabiból érkező speaker is színesítette a műsort.

Az egyébként magyar származású fiú az Egyesült Arab Emirátusokban zsonglőrként dolgozik és artista is. Egyébként hiába a kikötés, hogy ez egy sport, a zsűriben is helyet foglalt egy artista előadóművész.

Monocikli

Az egykerekű (unicikli vagy monocikli) egy pedálokkal, emberi erővel hajtott jármű. A kerékpárhoz hasonló, de annál egyszerűbb, nagyobb ügyességet kívánó eszköz. Az egykerekűzés mint sport az 1990-es évek elején jelent meg. Egy konkrét személyhez fűződik a kialakulása, ez pedig „Kris Holm”, aki saját tapasztalatait is felhasználva tervezett újabb és újabb egykerekűeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában