Helyi közélet

2015.07.08. 16:07

"Hű, akkor én most sztár leszek?!"

Serényfalva - Serényfalván megállunk fotózni a virágos főutcát. Egyszer csak megszólít bennünket egy kislegény. Arcok a megyéből: Horváth Krisztián, aki inkább olvas, mint a neten lóg.

Serényfalva - Serényfalván megállunk fotózni a virágos főutcát. Egyszer csak megszólít bennünket egy kislegény. Arcok a megyéből: Horváth Krisztián, aki inkább olvas, mint a neten lóg.– Épp a könyvtárba megyek, viszem vissza ezt a könyvet, s kiveszek egy másikat, Mátyás királyról. Inkább olvasok, minthogy hiábavalóságokkal töltsem az időt, állandóan a neten lógjak – mondja. Minthogy szülői hozzájárulás nélkül nem mutathatjuk be, Horváth Krisztián kérésünkre készségesen visszafordul, hogy hazakísérjen. Útközben elmeséli, hogy a könyvtáros Kati nénivel a Facebookon tartják a kapcsolatot. Kati néni rákérdezett, hogy van, ő megírta, hogy nagyon melege van. Mire Kati néni azt írta, hozza vissza a könyvet a könyvtárba, ott legalább hűvös van. Hát nem kellett neki kétszer mondani. Amúgy is sok érdekes dolgot szoktak ott csinálni, kézműveskednek, karkötőt is készítettek már.

– Egyébként is azt hallottam, hogy a hőségben guta­ütést lehet kapni, hát én abban nem szeretnék részt venni – mondja nevetve.

Megmutatta könyvtárát

Megérkezünk a kis házhoz, Krisztián beszalad, s kihívja anyját, apját, akik kedvesen beinvitálnak, innivalóval kínálnak. Krisztián öccsét és az egyik unokatestvért pedig kitessékelik az udvari pancsolóba, hogy nyugodtan tudjunk beszélgetni.

Kiderül: Krisztián ősztől ötödikes lesz, s akkor már Bánrévére hordja az iskolabusz, minthogy helyben csak alsó tagozat működik. Saját könyvtárát is megmutatja.

– Van, amelyiket már az öcsémnek tettem el. Ő még nem tud olvasni, óvodás. Megmondtam neki, hogy csak úgy kapja meg, ha ő is megbecsüli őket, mint ahogyan én is megbecsültem.

Krisztián két legújabb könyvével is elbüszkélkedik. A miskolci II. Rákóczi Ferenc Könyvtár versenyén nyerte, negyedmagával. A Chipolino csapat kilencedik lett, de az elsőktől csak pár ponttal maradtak le.

– Egyébként Kati néni is azt mondta, hogy ő így is büszke ránk! – teszi hozzá, s látszik, sokat jelentettek számára a dicsérő szavak.

Felteszem a felnőttek buta kérdését: Mi leszel, ha nagy leszel? Krisztián felnőttes komolysággal közli, hogy addig még sok idő van hátra. Ha mindenképp most kell válaszolnia, akkor rendőr. Mindenesetre komolyan veszi a tanulást, kedvence a testnevelés, az informatika és a német. Az irodalmat is szereti, de abból sajnos most csak hármas lett. Krisztián szobájában feltűnnek az érmek. Kiderül: tagja a Sajóvölgye Focisulinak.

A vakációs tervei között szerepel családi strandolás, nyaralás a nagyszülőknél, focizás, „medencézés” az újtelepi barátokkal. No meg az olvasás és a könyvtár. Ahová már fordul is vissza. Mikor a kocsinkhoz érünk, még tisztázza, honnan is jöttünk pontosan, hol láthatja magát viszont. Aztán lelkendezve hozzáteszi: „Hú, akkor én most sztár leszek?!”

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában