Helyi közélet

2015.07.10. 08:33

Hívóerő az informatikusok számára

Miskolc - Angol és magyar nyelvű online képzési központot hoz létre a Miskolci Egyetem és az Eszterházy Károly Főiskola.

Miskolc - Angol és magyar nyelvű online képzési központot hoz létre a Miskolci Egyetem és az Eszterházy Károly Főiskola.Több mint 592 millió forintból valósul meg az a projekt, amelynek keretében online informatikai képzési központ jön létre a Miskolci Egyetemen. A program célja: az infokommunikációs technológiai szektor és az informatikai szakemberek utánpótlásképzésének fejlesztése.

„A digitális informatikus képzés alapjait tesszük le ezzel” – jelentette be csütörtökön dr. Deák Csaba, az egyetem kancellárja. Aki azt is hangsúlyozta, nem csupán a miskolci campus hallgatói számára lesz elérhető ez a képzés, hanem mindenki másnak, aki szeretne ebbe bekapcsolódni. „Célunk ezzel is közelebb hozni a Miskolci Egyetemhez az informatika iránt érdeklődőket” – fogalmazott.

Horváth Zita, a Miskolci Egyetem általános rektorhelyettese arról beszélt, hogy az informatikai képzés erősítése túlmutat az egyetem érdekein, hiszen a városnak, a régiónak is fontos. „Miközben sok szó esik a munkanélküliségről, addig az informatika területén szakemberhiány van” – tette hozzá. Kiemelte azt is, ahhoz, hogy a fiatalok a munkaerőpiacon versenyképesek legyenek, a digitális írástudásukat kell erősíteni.

Dr. Kusper Gábor, a projekt szakmai vezetője szoftver­krízist emlegetett, ami annak is betudható, hogy nincs elegendő programozó. „Ez az a terület, amihez egy valami kell csupán, a szürkeállomány, ebben jól állunk, ezt ki kell használni. Az informatika területén tehát kis befektetéssel nagy eredményeket érhetünk el” – hangsúlyozta. Azt is kiemelte, Miskolc szerencsés helyzetben van, hiszen számos informatikai cég működik helyben, amely hívóerő az informatikusok számára.

Kilépni vidékre

„A Miskolci Egyetem és az Eszterházi Károly Főiskola által létrehozott konzorcium által elindított képzés elősegítheti, hogy az egypólusú hazai képzés megváltozzon” – ezt már dr. Radványi Gábor, az Eszterházy Károly Főiskola szakmai koordinátora mondta. Hozzátette: ennek a projektnek az elindítása az első lépése lehet annak, hogy a centralizált képzést kivigyék vidékre.

ÉM-NSZR

Akiknek elérhető

  • 12–14–18 éves korosztály sajátosságainak megfelelő informatikai kurzusok lesznek
  • második esélyt ad az informatikai alapképzésekben lemorzsolódott hallgatók számára
  • az idősebbeket hozzásegíti, hogy munka mellett tanuljanak
  • a hátrányos helyzetű fiataloknak lehetőséget nyújt
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában