Helyi közélet

2015.07.16. 12:03

Hepe-hupán parkolunk a belváros közepén

Miskolc - Olvasónk a miskolci parkolók állapotát kritizálta, kiemelve a Bazártömb területét.

Miskolc - Olvasónk a miskolci parkolók állapotát kritizálta, kiemelve a Bazártömb területét.

Akik gyakran járnak a Miskolc belvárosában található úgynevezett Bazártömb parkolóban, láthatják, a terület hagy kívánnivalót maga után. Ez mind a magán, mind az önkormányzati részre értendő. Egyik olvasónk is erre panaszkodva kereste meg szerkesztőségünket, több fotóval is illusztrálva az ott uralkodó áldatlan állapotokat: kátyúk, szemét, hepehupás út, mintha hullámvasút lenne a belvárosban. „Arról nem is beszélve, hogy az önkormányzati parkoló közepén hajléktalanok tanyáznak, nappal is paplanok alatt fekszenek. Az egész környék borzasztó, szégyen a város szívében ilyet látni, főleg turistaszezonban” – fogalmazott. Megkérdeztük a parkoló céget, tudnak-e az ottani helyzetről, és mikor teszik rendbe a területet.

Lehet javítani

„Természetesen mindig van javítani való – mondta Pásztor Imre, a Miskolc Holding Zrt. kommunikációs igazgatója –, és erre azon parkolók kínálnak lehetőséget, amelyek az önkormányzat tulajdonában vannak. „Ez a Régiópark Miskolc Kft.-nél a parkolók 90 százaléka, viszont a Bazártömb néven ismert parkolórész többsége magánkézben van” – hangsúlyozta. Hozzátette: a miskolci parkolók karbantartására a tavalyi évben közel ötmillió forintot költött a parkolási cég, ebben többek között táblázás, zöldterület-gondozás, általános karbantartás mellett kátyúzás és burkolati jel felfestése is szerepelt. „Az elmúlt évben ebben az ötmillióban a kavicsos parkolók felújítása – Kis-Hunyad utcai, Városház téri – éppúgy szerepelt, mint új parkolók kialakítása és meglévő aszfaltos parkolók karbantartása. A Régió Park Miskolc Kft. már ebben az évben is közel 3 millió forintot költött parkoló-karbantartásra, -javításra.

Pásztor Imrétől megtudtuk azt is: „Az elmúlt időszakban a város tulajdonába és a Régiópark Miskolc Kft. kezelésébe került a Hősök tere mélygarázs, ezzel együtt már három mélygarázs és egy parkolóház biztosítja a fedett, ezzel kulturáltabb parkolást az autósok számára. De a mélygarázsok karbantartásával és új építésével a felszín is megújul, többek között a Patak utcában, ahol impozáns, új belvárosi tér jött létre játszótérrel”.

Olvasónk az Arany János utcai parkolókra is panaszkodott, ugyancsak fényképen bemutatva az ottani állapotokat. Az Arany János utcát és a Széchenyi utcát összekötő híd mellett néhány autó parkolására alkalmas járda van, aminek szegélye csorba, göröngyös. A Miskolc Holding szerint azonban az Arany János utcai parkolási feltételekre eddig nem érkezett panasz a Régiópark ügyfélszolgálatára, egyébként kedvelt és általában teljes kihasználtságon működő parkolóövezete ez a belvárosnak. „Azonban ezt a jelzést bejelentésként kezeljük, és megvizsgáljuk a jelzett problémát” – mondta Pásztor Imre. Azt is elismerte: a kavicsos parkolókkal van általában több probléma, azok a javítás után hamarabb kátyúsodnak, mint az aszfaltozott parkolók.

A rendészeti kérdés

Arra a kérdésre, hogy a hajléktalanok miért a Bazártömbi parkoló közepén rendezkedtek be, Pásztor Imre elmondta: „Miskolc belvárosában az önkormányzati rendészek rendszeresen járőröz­nek, emellett folyamatosan figyelik a rendet a biztonsági kamerák segítségével is. Amennyiben a Miskolci Önkormányzati Rendészet munkatársai szabálytalanságot, rendbontást tapasztalnak – saját hatáskörükben –, kezelni, szankcionálni kötelesek azt. Ennek köszönhető többek között az is, hogy az elmúlt évekhez képest kevesebb hajléktalan él a közterületeken. Természetesen előfordulnak ilyen esetek, a mostani észrevételt is köszönjük, jeleztük a problémát a rendészeknek, akik meg is tették a szükséges lépéseket”.

Nem fizetős helyek

„Vannak a városnak bőven olyan parkolói is, amelyek nem fizetősek, ezekről kevesebbet vagy szinte semmit nem beszélünk – vélekedett Pásztor Imre. Pedig ezek azok a helyek – például társasházi környezet –, amit parkolás céljából szintén nagyon sokan vesznek igénybe gépjárműveikkel, s amelyek javítására az elmúlt évben 2 millió forintot fordított a város.” De nemcsak meglévő parkolókat újítottak fel, hanem olyan újakat is kialakítottak, amelyek szintén nincsenek bevonva a parkolókategóriába, például a Dorottya, a Könyves Kálmán, a Középszer, a Hegyalja utcában, vagy a selyemréti strandnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában