Helyi közélet

2015.07.30. 14:15

Fizess, ha tudsz!

<em>Az egyetemi ponthatárok kihirdetése után vagyunk egy héttel. Sokan már átadták magukat a gondtalan pihenésnek, vagy az albérletkeresés örömeinek (gyötrelmeinek), mások még a pótfelvételi lehetőségeket tanulmányozzák. Sokan vetik fel: valahogy nem igazságos, hogy a pótfelvételi eljárásban már csak önköltséges képzésekre lehet jelentkezni</em>. <strong>Hegyi Erika jegyzete</strong>.

Az egyetemi ponthatárok kihirdetése után vagyunk egy héttel. Sokan már átadták magukat a gondtalan pihenésnek, vagy az albérletkeresés örömeinek (gyötrelmeinek), mások még a pótfelvételi lehetőségeket tanulmányozzák. Sokan vetik fel: valahogy nem igazságos, hogy a pótfelvételi eljárásban már csak önköltséges képzésekre lehet jelentkezni. Hegyi Erika jegyzete.Hiszen nyilvánvaló, hogy a legtöbb egyetem, főiskola nem töltötte fel az állami ösztöndíjas kereteit. Különösen azon diákok esetében lehetne kivételt tenni, akik jó eredménnyel érettségiztek, magas a felvételi pontszámuk, csak szerencsétlenségükre épp olyan szakokat jelöltek meg, ahol a központilag megállapított pontszámok az egekbe szöktek. A felsőoktatás döntéshozói azonban egyre inkább úgy gondolkodnak: aki tanulni akar, fizessen. Hogy emiatt hány értelmes, tehetséges fiatal esik ki a felsőoktatásból, arról nem készült statisztika, mint ahogy arról sem, hogy milyen áldozatok árán tudják elvégezni a szegényebb családokból érkező diákok az egyetemet vagy főiskolát.

Nyilván lesz jövőre is felvételi időszak, próbálkozni lehet újra, de ki tudja, akkor épp hány fizetős hallgató kell majd a felsőoktatásba.

És ki tudja, vonzóak lesznek-e azok a képzések, amelyekre alacsony pontokkal is be lehet jutni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában