Helyi közélet

2015.07.24. 09:35

Érdekeit védi

<em>Akár lesz erről népszavazás, akár nem, a Medián felmérése arra enged következtetni, a nép már döntött: a megkérdezettek 72 százaléka szeretné, ha nyitva lennének vasárnap a boltok</em>. <strong>Bujdos Attila írása</strong>.

Akár lesz erről népszavazás, akár nem, a Medián felmérése arra enged következtetni, a nép már döntött: a megkérdezettek 72 százaléka szeretné, ha nyitva lennének vasárnap a boltok. Bujdos Attila írása.Megbukott a vasárnapi zárva tartás, jelenti ki az MSZP. A multik érdekeit védi a baloldal, ha rajtuk múlna, a boltok nem csak vasárnap, de minden nap lehúzhatnák a rolót, vágja rá a Fidesz. Továbbra is általánosságban mondható el tehát, hogy helyes, ha pártszereplők figyelnek és reagálnak egymás mondandójára. Konkrétan viszont csak az mondható el, hogy ennek nem csak haszna, de értelme sincs.

A baloldal például nem azt hirdeti, hogy minden nap zárva kellene tartani. Aki ilyet állít róluk, az vagy figyelmen kívül hagyja, vagy nem is érti a mondataikat.

Szóval, alighanem úgy helyes, ha nem tulajdonítunk a témáról való pártbeszédnek különösebb jelentőséget - nem ez a nyár az, amelyik elhozza a remélt minőségi ugrást a politikai kommunikációban. Erősen valószínűsíthető az is, hogy nem a politikai kommunikáció oldja majd meg a helyzetet. Miért is tenné.

A vasárnapi zárva tartás egyébként nem pártügy, az érintettek köre nagyobb, és még az elkötelezett hívek sem a pártjukra figyelnek, amikor véleményt formálnak a kérdésről. Ez nem elvont, a való élettől távol zajló történés ugyanis: be tudok-e menni a boltba vasárnap, ha dolgom lenne ott, vagy nem tudok. Nem tudok, ha zárva van.

A zárva tartást pártállástól függetlenül ellenzik a megkérdezettek, és a legnagyobb mértékben éppen a kormánypárti szavazók véleménye változott meg. Akár lesz erről népszavazás, akár nem, a Medián felmérése arra enged következtetni, a nép már döntött: a megkérdezettek 72 százaléka szeretné, ha nyitva lennének vasárnap a boltok. Van-e esélyük rá, hogy a kedvük szerint alakuljon a jövő? A Nemzeti Választási Bizottság e tárgykörben végzett munkáját figyelve, kifejezetten nem könnyű elképzelni, hogy népszavazás dönthetne róla.

Nyilván más együtt élnie ezzel a helyzettel annak, aki úgy érzi, a szabadságában korlátozta a boltbezárató törvény, mint annak, aki tudja, hogy elvett tőle a változás. Olvasom: közel háromezer ember veszítette el miatta a munkáját. Történetesen nem multik voltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában