Helyi közélet

2015.07.13. 11:44

Egyházi könyvtárosok találkozója Sárospatakon

Sárospatak - Háromnapos konferenciát tartottak Sárospatakon.

Sárospatak - Háromnapos konferenciát tartottak Sárospatakon.Sárospatakon, a Római Katolikus Egyházi Gyűjteményben tartották a közelmúltban az Egyházi Könyvtárak Egyesülése (EKE) hagyományos évi konferenciáját 62 egyházi könyvtár, 11 fiókkönyvtár, mintegy 80 fő részvételével.

A konferencián résztvevőket a házigazdákon – Kecskés Attila főesperes és dr. Szabó Irén gyűjteményvezető – kívül dr. Hubert Gabriella, az Evangélikus Országos Könyvtár tudományos munkatársa, az EKE elnöke köszöntötte.

Kerekasztal

Az első nap délután közgyűlés, kerekasztal-beszélgetés – könyvtárosi, egyházi könyvtárosi életpályamodell kidolgozásáról Barátné dr. Hajdu Ágnes, Ásványi Ilona és dr. Hubert Gabriella vezetésével – várta az érkezőket. Este ökumenikus (római és görögkatolikus, evangélikus és református) istentiszteleten és ünnepi fogadáson vettek részt a megjelentek.

A háromnapos konferencia idén is aktuális témát járt körül: Digitális tartalmak és szolgáltatások az egyházi és világi könyvtárakban. A felkért előadók között voltak a legnagyobb világi könyvtárak vezetői (dr. Tüske László, OSZK; dr. Monok István, MTA), valamint egyházi (köztük határon túli) gyűjtemények munkatársai, a digitalizálással tudományos szinten foglalkozó szakemberek.

Adatbázisokról, a digitalizálás új irányairól, az integráció és összefogás szükségességéről szóltak az előadások. Az egyik legfontosabb feladat, hogy a digitalizált tartalmak széles körben, ingyenesen hozzáférhetőekké váljanak. A digitalizált tartalmakat azonban el kell látni olyan metaadatokkal, amelyek megfelelnek a minél mélyebb és sokoldalúbb keresési feltételeknek. Az egyházi könyvtárakban dolgozó könyvtárosok különösen ezen a téren jól képzettek és felkészültek.

Rák József polgármester pedig bemutatta Hercegkút hagyományait és a jövőt, a kibontakozás útjait mutató elképzeléseit. Egy olyan sváb faluval ismerkedhettek meg a kollégák, ahol a templom és az iskola van ma is a középpontban. A vendéglátók jóvoltából az egyházi könyvtárakban dolgozók nemcsak szellemi, hanem lelki feltöltődésben is részesülhettek.

Kirándulás

A harmadik napon a konferencia befejezéseként pedig fakultatív kirándulás szerepelt a programban, melynek célpontjai a Sátoraljaújhely-széphalmi Magyar Nyelv Múzeuma, a sátoraljaújhelyi Kazinczy Levéltár és a sátoraljaújhelyi görögkatolikus templom voltak, melyet Damjanovics József esperes mutatott be.

ÉM-EV

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában