Helyi közélet

2015.07.08. 17:33

Ebben az évben jubilálnak az ózdi „strandrendőrök”

Ózd - Tizedik alkalommal indították el a helyi strandon a Diákok a Közbiztonságért akciót.

Ózd - Tizedik alkalommal indították el a helyi strandon a Diákok a Közbiztonságért akciót.

A kánikulai hőségben a strandrendőrökre is nagyobb feladat hárul ezekben a hetekben Ózdon. A helyieket egyáltalán nem érheti váratlanul a fiatalok felbukkanása, hiszen ebben az esztendőben már a tizedik alkalommal indították el a Diákok a Közbiztonságért elnevezésű akciót. Nem titkoltan azzal a szándékkal, hogy az ózdi strand nyitvatartási ideje alatt vigyázzanak a rendre, és az esetlegesen szabadon hagyott értéktárgyakra. A fürdőzők ugyanis sokszor még mindig óvatlanok. Csupán egy törölközővel takarják le – vagy azzal sem – mindazt, amit magukkal vittek, ez pedig kínálkozó lehetőség az elkövetők számára.

Éppen ezért július elejétől augusztus végéig idén is putnoki rendvédelmis és ózdi középiskolások segítenek a közbiztonság fenntartásában. Közel harmincan jelentkeztek az Ózdi Rendőrkapitányság felhívására, ők pedig váltott „műszakban” látják el a szolgálatot a fürdő területén.

– A rendőri pályára készülök, ezért a szakmai gyakorlat szempontjából is hasznos számomra ez az időszak – mondta az egyik fiatal lány az eligazítás alkalmával.

Számos feladat

A diákok a járőrözés mellett a megelőzésre fordítják a legtöbb energiát. Hasznos információkat tartalmazó szórólapokat osztanak, de ha kell, figyelmeztetik is a fürdőzőket. Emellett rendszeresen nézik a belépőjegy nélkül „érkező” vendégeket, valamint a strand előtti parkolóban az autók környékét is folyamatosan szemmel tartják. Intézkedési jogkörrel ugyan nem rendelkeznek, de közvetlen összeköttetésben állnak a kapitánysággal, így ha szükséges, a rendőrök perceken belül kiérnek a strandra.

– Az elmúlt években rendkívül sikeres volt ez az akció, ezért nem volt kérdés, hogy idén is folytatni fogjuk – fogalmazott dr. Molnár Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője. – A fürdő és a kemping biztonsága sokat javult a diákok munkájának köszönhetően, és szerencsére a fiatalok is szeretik ezt a nyári feladatot. A mögöttünk hagyott egy évtizedes tapasztalat kellő rutint adott számunkra, bízom benne, hogy idén is sikeres lesz ebből a szempontból a két hónapos időszak.

Egy júniusi esemény azt mutatja, hogy valóban szükség van a strandrendőrök munkájára. Még a szolgálat megkezdése előtt, de a strand kinyitása után ugyanis már történt egy lopás. Az egyik vendégtől ötvenezer forint készpénzt, valamint a személyes iratait vitték el. A cél az, hogy az ilyen és ehhez hasonló eseteket a nyár további részében megelőzzék.

– Gyakran találkozom a diákokkal, könnyű őket felismerni, hiszen egyforma pólóban vannak – mondta az egyik fürdőző ózdi nyugdíjas. – Örülök, hogy itt vannak, mert a mai világban már bármi megtörténhet. Jó szívvel veszem a tanácsokat, éppen ezért én már csak annyi pénzt hozok magammal, amennyi éppen szükséges, és az irataimra is gondosan vigyázok. Sajnos nem mindenki cselekszik így, de az óvatosság nem árt a strandon sem.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában