Helyi közélet

2015.07.01. 14:30

Cementgyári pró és kontra

Miskolc - Az OZ AG szerint megegyezés nélkül nem indulhat el a gyár, a HCM szerint a bíróság már döntött.

Miskolc - Az OZ AG szerint megegyezés nélkül nem indulhat el a gyár, a HCM szerint a bíróság már döntött.„Megegyezés nélkül nem lehet újraindítani a Miskolci Cementgyárat” – írta szerkesztőségünknek küldött közleményében az Osteuropaische Zementbeteiligungs AG (OZ AG). Annak ellenére, hogy minden, a cementgyártáshoz szükséges berendezés, eszköz és néhány ingatlan is az OZ AG tulajdonában áll, a HCM 1890 Kft. kihirdette a Miskolci Cementgyár újraindításának lehetséges időpontját. Az OZ AG leszögezi, hogy az újraindítás nem lehetséges sem jogi, sem műszaki szempontból mindaddig, amíg az OZ AG tulajdonában álló minden eszközre és ingatlanra vonatkozó megegyezés nem születik meg. Figyelembe véve, hogy a Miskolci Cementgyárral kapcsolatos jelenlegi fejlemények jogellenesek, az OZ AG továbbra is megtesz minden jogi lépést annak érdekében, hogy megvédje magyarországi befektetéseit.

Az OZ AG közleményére reagálva a HCM 1890 Kft. azt írta: nem érti, hogy a Holcim-­Lafarge cementkonszern menedzsmentje miért kívánja megtéveszteni a közvéleményt, az ágazati és piaci szereplőket. A cementgyár és a mészkőbánya ingatlanjainak és ingóságainak tulajdonjogára vonatkozó többtucatnyi per lezárult, ezeket kivétel nélkül a HCM 1890 Kft. nyerte. A hejőcsabai cementgyár újraindításához szükséges bánya-, földterületi, épület- és építmény­ingatlanok, azokkal alkotórész- vagy tartozékkapcsolatban álló (összességében a cementgyártáshoz szükséges) gépek és berendezések a HCM kizárólagos tulajdonában és birtokában vannak. Jogerős bírósági ítéletek emellett kimondják, hogy a Holcim 1994 óta jogcím nélkül, 2004 óta pedig rosszhiszeműen és jogcím nélkül tartotta birtokában a gyárat. Ilyen értelemben a Holcim-Lafarge és a HCM 1890 Kft. között kizárólag a HCM-et illető több tízmilliárd forintos kártérítésről folyhat tárgyalás, a cementgyár újraindításáról nem, hiszen ez utóbbihoz a cementkonszern minden jogalapját elveszítette.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában