Helyi közélet

2015.07.21. 12:57

Célegyenesben a skanzen beruházás Ózdon

Ózd - Az egykori ózdi vasgyár területén kialakított skanzent még ebben az esztendőben átadják.

Ózd - Az egykori ózdi vasgyár területén kialakított skanzent még ebben az esztendőben átadják.Az Észak-Magyarországi Regionális Operatív Programból finanszírozott Ózdi Gyártörténeti Emlékpark és Élményközpont kivitelezése a célegyenesbe fordult. A Városi Múzeum felújítása befejeződött, a környék rekultivációjából már csak a parkosítás van hátra. Azt viszont a forróság miatt csak a nyár végén fogják elvégezni – árulta el kérdésünkre dr. Bárdosné Dudás Viktória, projektmenedzser. - A szabadtéri kiállító terület kialakítása szintén elkészült, apró építészeti finomítások hiányoznak csupán, illetve a Patak-sétány befejezése, amely érdekes és fontos része az építkezésnek. Már csak azért is, mert ez a patakmederben futó út az összeköttetést jelenti a meglévő múzeum és a kialakított emlékpark között.

Megelevenedik a múlt

A szakmai stáb által megálmodott és a kiállítás tervező által formába öntött attrakciók, eszközök beszerzése és telepítése szintén folyamatban van. A szabadtéri bemutató téren láthatják majd az érdeklődők a kohászat történetét felidéző részen, a kora középkori bucakemencék illetve azokhoz kapcsolódó munkagödrök kialakítását. Szerszámokat, középkori vashámor makettet, valamint a sehol másutt nem látható lángorgonát, amely a Miskolci Egyetem fejlesztésének számít. A szabadtéri rész gyerekek által kedvelt része lesz a játszótér, egy hat négyzetméteres vizes játékokat is felsorakoztató medencével. A tér egyik oldalának lezárásaként a muzeális gépszobrok kerülnek méltó helyükre az ismertető táblákkal együtt. Az egykori ózdi vasgyár területén kialakított skanzent még ebben az esztendőben átadják.

ÉM-ME

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában