Helyi közélet

2015.07.04. 12:00

"A professzor nem fog bajt csinálni"

Miskolc - Bevallom: a Csodák Palotájában még nem jártam. Ám Palotás professzor szobájában igen, s nem győztem ámulni.

Miskolc - Bevallom: a Csodák Palotájában még nem jártam. Ám Palotás professzor szobájában igen, s nem győztem ámulni.Olyan emberekkel már találkoztam, akiknek a hobbijuk régi híradástechnikai dolgok gyűjtése, felújítása, átalakítása. Láttam már régi tévében úszkáló halakat és növényi akváriumot is. Dr. Palotás Árpád Bence professzorról tudtam, hogy előszeretettel végez látványos kísérleteket, a Múzeumok Éjszakáján is többször mutatta már be többek között a lángorgonáját vagy a „folyékony” hangot. Az azonban új felfedezés volt számomra, hogy a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának hivatalos honlapját a dékán tanszéki szobájában elhelyezett régi rádió szolgálja ki – egy másik a tartalék webszerver. A hozzájuk tartozó klaviatúra pedig nem más, mint egy réges-régi írógép. Vagyis a tárgyak új funkciót kapnak ugyan keze nyomán, de működtetésük az egyes eszközök eredeti elemei révén lehetséges.

Az első sütisdobozból…

A professzor az öreg Continental írógépet felfordítva megmutatja: az USB-billen­tyűzetként funkcionáló masinában az áramkörök zárását a billentyűzethez illesztett gémkapcsok biztosítják. Az Enter billentyűnek a soremelőkar felel meg… Próbálom követni, amennyire tudom a technikai részleteket, s közben kíváncsiskodom: miként jött az ötlet, hogy a webszerver egy rádióba kerüljön bele.

– Egy konferencián vettem részt néhány napig, a kisebbik fiam, aki akkor tizennégy éves lehetett, szeretett volna ezalatt is barkácsolni. Hát arra buzdítottam, hogy ebből a régi, bolgár rádióból (családi örökség), szépen szereljen ki mindent. Gondoltam, építünk együtt egy webszervert belőle, legalább megismeri a számítógépek alapvető komponenseit. Az én korosztályom még gyakran épített alkatrészekből gépet, a mai fiataloknál ez talán kevésbé jellemző. Volt persze némi előzménye: a neten találtam leírást arról, miként lehet akár cipősdobozból is számítógépet kreálni. Én az első gépet e leírás alapján készítettem el egy sütisdobozból. Jó ideig ezt a dobozt használtam otthon levelező és webszerverként – mutatja róla a felvételeket a professzor –, remekül szolgált. Egyetlen hibája volt csak: a ventilátora nem volt hangtalan, s a családban ez nem aratott osztatlan sikert, kitették a szűrét. Pedig annak idején a szuper halk ventilátoráért három órát gyalogoltam egy bécsi konferencia szünetében…

Közben megszólal a fiatal professzor telefonja. De nem ám valami okostelefon trendi csengőhanggal: egy régi, karcsú, kagylós, vezetékes, azzal a rég nem hallott csengetéssel. Ennek is van „párja”: egy tantuszos a falon, szintén működőképes.

Szól a Pipacs

A digitális fotókon sok egyéb érdekesség, például egy pezsgődugó, amely voltaképp egy 2 gigás pendrive, amelyen ráadásul fenn van egy teljes operációs rendszer. Egy rádió, amely igazából egy MP3-as lejátszó, de billentyűinek, tekerőgombjainak mind funkciójuk van. A berendezés a Pipacs névre hallgat, minthogy a vászna megsérült, amit egy régi hímzett, pipacsos törlőkendővel sikerült pótolni. Na, ezt már én is igazán értékelem! S persze az is érdekel, hol, milyen körülmények között készültek ezek a csodák.

– Az írógép-klaviatúra például Hévízen. El lehet képzelni, hogy megrettent a szanatórium nővérkéje, amikor kipakoltam a szobámban az eszközeimet, a forrasztópákát, a kalapácsot. A szobatársam vett védelmébe, hogy higgye el, a professzor nem fog bajt csinálni. Igyekeztem persze én is tekintettel lenni a többiekre, kalapálni az udvari parkolóba mentem, pedig tél volt, s havazott.

Megtudom: a professzor jelenlegi otthoni szervere diatartó doboz volt előző életében. Palotás professzor felhasználta hozzá a gyerekei építőkészletét. A két kis réz hajókémény kettős funkciót lát el: a szellőzésen túl esztétikai szerepe van. A professzor megjegyzi: ez utóbbi a lényegesebb.

Névjegy: Dr. Palotás Árpád Bence

  • Született: 1966, Miskolc
  • Tanulmányok: Herman Ottó Gimnázium, Miskolc (1985); Nehézipari Műszaki Egyetem, Kohómérnöki Kar, Fémalakító Szak 1986-1991, Kitüntetéses oklevél (okleveles kohómérnök); Massachusetts Institute of Technology, Department of Chemical Engineering M.S. 1995 (Chemical Engineer; Ph.D. – Miskolci Egyetem, 1997
  • Jelenlegi foglalkozása, beosztása: a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának dékánja; a kar Energia- és Minőségügyi Intézetének igazgatója, a Tüzeléstani és Hőenergia Tanszékének vezetője, egyetemi tanár
  • Család: nős, két fiú apja

  • Különös embernek különleges ajándékok

    Dr. Palotás Árpád Bence tanszéki szobájában nemcsak saját készítésű furcsaságok ragadják meg az embert, vannak tárgyak, amelyeket ajándékba kapott, de nagyon is személyre szólóak.Az egyik egy járgány, amelynek váza csupa ceruza (pendrive), az orrán egy alma (utalva arra, hogy előszeretettel használja Apple-termékeket), s a „gép” tárhelyének mértékegységére két nyakas (gigás) kakasfej utal, vagyis az eszköz valójában egy „Apple-típusú, kétgigás pendrive”.

    Egy másik kedves tárgy egy áramszünetre tervezett villanykörte, mely mécsesolajjal és kanóccal működik (végül is szakterülete a tüzeléstechnika…), vagy az az „ökológiai lábnyomát” ábrázoló kép, melyen a lábnyomot pelletből rakták ki.


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában