Helyi közélet

2015.07.30. 15:13

"A lányaim azt mondják, őket is jól neveltem"

Putnok - Negyven év nem kevés, a katedrán különösen nem. Idén ő lett Putnokon az Év Pedagógusa. Arcok a megyéből: Magyar Andrásné.

Putnok - Negyven év nem kevés, a katedrán különösen nem. Idén ő lett Putnokon az Év Pedagógusa. Arcok a megyéből: Magyar Andrásné. – Csokvaományban születtem 1957-ben. Az édesapám bányász volt, az édesanyám háztartásbeli – mutatkozik be Magyar Andrásné Edit. – Pedagógus nem volt visszamenőleg sem a családban. Az „ihletést” számomra a képesítés nélküli nevelőim adták, köztük a kedvenc tanárom, aki ráadásul szintén a Herman Ottó Gimnáziumba járt, ahová én is jelentkeztem. Tudtam róla, hogy 18 évesen kezdte a tanítást, s attól kezdve szinte mi voltunk a családja. Jelentkeztem ugyan a tanárképzőbe, biológia-mezőgazdasági ismeretek szakra, de utólag be kellett látnom, hogy elhibázott választás volt, mert bár falun éltem, a mezőgazdasághoz vajmi kevés közöm volt, nem is tanultam, így nem is vittem e tantárgyból pontot. Nem vettek fel, hát jelentkeztem a járási hivatalban: mindegy, hogy hol, akár a világ végén is, csak taníthassak. Így lettem alsó tagozatos nevelő Tardon – idézi fel a kezdeteket.

A tanítást nem akarta abbahagyni, így levelezőn szerezte meg a tanítói diplomát Sárospatakon 1979-ben. Egy év múlva férjhez ment, első lányuk születése után, minthogy a férje épp katona volt, a könnyebbség kedvéért hazaköltözött a szüleihez. Amikor a párja leszerelt, az egri finomszerelvény-gyárban kapott állást, mellé szolgálati lakást.

40 éve a katedrán

– Nem sokáig tartott a kitérő, mert a férjem megirigyelte tőlem a hivatásomat, inkább ő is a pedagóguspályát választotta. Két hónap múlva kapott is állást Putnokon, a mezőgazdasági középiskolában. A második gyermekünk már ide született.

Magyar Andrásné 40 éve áll a katedrán. Többnyire sikerült elsőtől negyedikig vinnie a gyermekeket.

– Nagyon jó érzés, hogy a négy év alatt azokból a mit sem tudó kis elsősökből mindentudó negyedikesek lesznek. Hogy van-e titkom? Talán az, hogy én olyan anyatípus vagyok, voltam az iskolában is. Szeretem a gyerekeket. Csak az billent ki a nyugalmamból, ha valamit ötször elmagyarázok, mégis az ellenkezőjét teszi valaki. Sajnos a mostani gyerekeknél előfordul, mert felnőtt egy szülői nemzedék, közöttük olyanok is, akiket otthon már nemigen neveltek.

Edit büszke a friss elismerésre, miként arra is, hogy a lányai azt mondják, őket is jól nevelte.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában