Helyi közélet

2015.07.09. 17:05

A földmunkákkal indult, tavaszra már elkészülhet

Kazincbarcika - Egymilliárd háromszázmillió forintból valósul meg a Don Bosco Sportcsarnok.

Kazincbarcika - Egymilliárd háromszázmillió forintból valósul meg a Don Bosco Sportcsarnok.

Egy óriási markológép, számos markolás és egy nagy dömper jelezte szerdán Kazincbarcikán, hogy elindultak a Don Bosco Sportközpont építési munkálatai. Ezen alkalomból sajtótájékoztatót tartottak a helyszínen (a Jószerencsét út és az Építők útja kereszteződésénél) a projektben részt vállalók. Vitális Gábor, tartományi vikárius lapunknak így nyilatkozott:

Szükség van rá

– 2011-ben fogalmazódott meg az a rendünknél, hogy szeretnénk egy tornatermet építeni, aztán 2013 januárjában megkerestük a várost, azzal a gondolattal, hogy valami nagyobb szabású dolgot terveznénk a városba, hiszen mind a két iskolánknak szüksége lenne egy sportcsarnokra – mondta. – Aztán zajlott a munka folyamatosan: a tervezés szintjén, hogy hová is épüljön pontosan, aztán igyekeztünk megkeresni a szükséges anyagi forrásokat, le kellett bonyolítani a közbeszerzést, ezek szerencsére már mind mögöttünk vannak. Ebben a munkában részt vállalt természetesen a város önkormányzata, amellyel folyamatosan tárgyaltunk, hogy hogyan, milyen módon építhetjük meg ezt a csarnokot. Anyagilag segített bennünket az állam, valamint a Porticus csoport, egy német csoport, amely egyházi intézményeket szokott segíteni és persze a Szalézi Rendfőnökség, amely felel minden egyes beruházásért, ők adnak rá engedélyt.

Vitális Gábortól megtudtuk: a létesítmény összköltsége 1,3 milliárd forint, ebből az állami rész 960 millió forint. A vállalt munkaidő 9 hónap, tehát jövő tavaszra, 2016 április elejére el kell hogy készüljön a csarnok. A szakembert a várható hasznosításról is kérdeztük:

– A délelőtti óráktól kora délutánig, nagyjából négy óráig az iskoláink fogják használni, az intézmények, azért, hogy a testnevelés-oktatás megfelelő módon megtörténhessen – árulta el Vitális Gábor. – Ezután a város számára lesz lehetőség arra, hogy a sportolni vágyók, klubok, csapatok az edzéseiket, valamint a bajnoki mérkőzéseiket megtartsák. Aztán a csarnoknak lesznek más részei is, például bowling, squash, ezek a részek nyitva lesznek mindenki előtt, már reggeltől.

A sportközpont alapkövét egyébként közel egy éve, 2014. augusztus 31-én tették le. Az egész terület, amelyet a szaléziek megvásároltak, 5140 négyzetméter, míg az épületkomplexum alapterülete 3000 négyzetméter.

Duplán, triplán

Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere többek között ezeket mondta az Észak-Magyarországnak:

– Mérföldkő ez a nap a város és a térség életében – fogalmazott a városvezető. – Régi-régi igénye a Kazincbarcikán élőknek, hogy egy megfelelő, korszerű sportcsarnok legyen a városban. Mindebben az a kuriózum, hogy egy hármas összefogással – kormány, egyház, önkormányzat – valósul meg. Ez a létesítmény egy olyan helyszínné válhat, ahová akár 3000 ember is befér, valamilyen sport-, vagy kulturális rendezvényre. Örülünk, hogy eljött ez a pillanat, amikor már mindenki láthatja, kézzelfogható, hogy elindultak a munkálatok. Hogy mennyire sajnálják az itteniek ezt a parkot, a zöld területet? Az életben mindig kellenek kompromisszumok, ebben az esetben is, hiszen azért mégiscsak egy olyan csarnokról beszélünk, amit már régóta áhítunk… A város egyik legértékesebb területéből veszünk el egy picike szeletet, akik a zöldért aggódnak, azok számára elmondom: ahol fakivágás lesz, ott a pótlás duplán, triplán fog megtörténni. Kazincbarcika sok sportban jó, röplabdameccsen nem egyszer már kicsi volt az a létesítmény, ahol most készülnek, a kézilabdások pedig más városban edzenek, játszanak, s ez egy ilyen nagy településnek, mint amilyen Kazincbarcika – kimondom –, ciki…

Demeter Zoltán ország­gyűlési képviselő szintén örömét fejezte ki amiatt, hogy elindulhat a beruházás, egyúttal köszönetet mondott a Szalézi Rendnek, és mindenkinek, aki a projektben részt vállal.

ÉM-MI


Télen már benn dolgoznának

Nyíri Botond, a kivitelező Magyar-Bau Holding Zrt. igazgatósági tagja az alábbi ütemezésről számolt be a helyszínen:– Örülünk annak, hogy a Strabag cégcsoport tagjaként részt vehetünk a kivitelezésben. Most elkezdődnek a területen a földmunkák, amely előreláthatólag három-négy hétig tart majd. Az úgymond látványosabb rész, a szerkezetépítés következik ezután, ez november végéig befejeződhet. Mindez azt jelenti, hogy télen már a zárt épületben végezhetjük a munkát. Számunkra ez egy kiemelt projekt, bízunk benne, hogy elkészülünk a tervezett határidőre, a lehető legjobb minőségben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában