Helyi közélet

2015.06.10. 08:05

Tokaj: "Nem szűnhet meg az iskola!"

Tokaj - Május végén jelent meg egy kormányrendelet, melyből sokan azt olvassák ki: az ország 80 gimnáziuma szűnik meg a jövőben, közöttük a tokaji gimnázium és szakközépiskola gimnáziumi osztályai is. A helyiek bíznak benne, hogy megmarad a gimnáziumuk.

Tokaj - Május végén jelent meg egy kormányrendelet, melyből sokan azt olvassák ki: az ország 80 gimnáziuma szűnik meg a jövőben, közöttük a tokaji gimnázium és szakközépiskola gimnáziumi osztályai is. A helyiek bíznak benne, hogy megmarad a gimnáziumuk.

– Óriási veszteség lenne, ha a tokaji gimnáziumot megszüntetnék, nem hiszem, hogy ilyen megtörténhet. Szerintem félreértésről van szó – mondta lapunknak a Tokajban élő Boros Lászlóné.

A tokaji Tokaji Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola gimnáziumi osztályainak felszámolása annak kapcsán merült fel, hogy május végén jelent meg egy kormányrendelet, melyből sokan azt olvassák ki: az ország 80 gimnáziuma szűnik meg a jövőben, közöttük a tokaji is.

Minden járásban

Ennek ellentmondani látszik a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfői közleménye, melyben azt írják: minden járásban meg kell teremteni a gimnáziumi képzés feltételeit. Erre lehetőséget ad a köznevelési törvény múlt héten megjelent módosítása, amely szerint „a szakképzési centrumok a gimnáziumi képzést nemcsak kifutó rendszerben, hanem hosszú távon is folytathatják”.

Arról már korábban írtunk, hogy a szakképzéssel foglalkozó középiskolákat szeptembertől a NGM működteti, így aztán kérdéses, mi lesz a vegyes profilú oktatási intézményekkel, azokkal, amelyek gimnáziumi és szakképzést is nyújtanak.

Szerettünk volna beszélni a tokaji gimnázium igazgatójával, de ő azt mondta, nem nyilatkozhat. Kérdéseinket elküldtük az állami iskolák fenntartójához, a Klik-hez. Várjuk a válaszokat.

A megszokott rendben

A tokaji gimnáziumról annyit azért megtudtunk: szeptemberben 64. tanévét kezdi, gimnáziumi osztályaiba közel 300 diák jár. Ha esetleg mégis megszűnne, a tanulók Szerencsen találnának legközelebb gimnáziumot, de csak egyházit. Vagy Sárospatakon, de oda körülményes a közlekedés, esetleg Nyíregyházán, ami viszont már egy másik megyében van. Az iskola honlapján egyébként található egy tájékoztató, melyben az olvasható: a májusi kormányrendelet az intézmény esetében azt jelenti, hogy a kollégium önállóvá válik, de továbbra is fogadja az iskola tanulóit. Az iskola a következő tanévet az eddig megszokott rendben gimnáziumi és szakközépiskolai osztályokkal kezdi meg az NGM fenntartásában.

Kérdeztük Tokaj polgármesterét, Posta Györgyöt is, aki határozottan állította: nincs szó arról, hogy a városban megszűnne a gimnázium. Mert Tokaj iskolaváros, 2000 diákja van, és az oktatásnak olyan történelmi hagyományai és eredményei vannak, amelyek biztosítják a gimnázium további működését. A polgármester szerint lesznek olyan intézmények, melyek vegyes profillal mennek át a minisztériumhoz, a tokaji is ilyen.

Nem csökken a számuk

Az Észak-Magyarország nemrég készített interjút Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkárral, akinek feltettük azt a kérdést is, a jövőben csökkenteni kívánják-e a gimnáziumi férőhelyek számát. Mint mondta: „A mostani gimnáziumi férőhelyek bőséggel állnak rendelkezésre. Sokkal több a gimnáziumi kapacitás, mint amennyi az oda jelentkező diák, vagy ahány fiatal megfelel a gimnáziumok felvételi követelményeinek. Tehát aki ma Magyarországon gimnáziumba szeretne járni, az gimnáziumba járhat”.

– De ez a jövőben is így lesz?

– Nincs szándék a gimnáziumi férőhelyek csökkentésére – válaszolta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában