Helyi közélet

2015.06.23. 13:38

Szorosabb kapcsolatra törekszenek a lakossággal

Miskolc - A Miskolci Rendőrkapitányságon elindult a Közösségi Rendészeti Projekt, amelynek célja a közösségi rendészeti filozófia bevezetése a rendőrkapitányságon, annak érdekében, hogy szorosabb kapcsolat alakuljon ki a város lakosai és a rendőrség között.

Miskolc - A Miskolci Rendőrkapitányságon elindult a Közösségi Rendészeti Projekt, amelynek célja a közösségi rendészeti filozófia bevezetése a rendőrkapitányságon, annak érdekében, hogy szorosabb kapcsolat alakuljon ki a város lakosai és a rendőrség között.

A Közösségi Rendészeti Projekt keretében nagyobb hangsúlyt fektetnek a Miskolcon élők biztonságérzetének növelésére, a lakosság és a rendőrség közötti bizalom erősítésére, a lakosság igényeinek, elvárásainak minél alaposabb megismerésére és kielégítésére. Ennek érdekében Miskolcon tíz közösségi rendészeti zónát alakítottak ki, amelyek mindegyikében egy-egy CPO (community police officer) teljesít szolgálatot.

Bár a közbiztonság megteremtésének első számú felelőse a rendőrség, ebben jelentős segítséget tudnak nyújtani az állami és önkormányzati szerveken, valamint a társadalmi szervezeteken túl maguk az állampolgárok is. Miskolc közbiztonságának, a városban élők nyugalmának biztosítása közös felelősség.

Az 1744/2013. (X.17.) számú kormányhatározattal elfogadott Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégiában fogalmazódott meg a közösségi rendészet életre hívásának terve.

Dr. Szabó Aladár alezredes, a Közösségi Rendészeti Projekt miskolci koordinátora érdeklődésünkre elmondta: a közösségi rendészet a közösségek biztonságának megteremtése érdekében végzett tevékenység, része annak rendőrség által végzett munkának, amelynek fő célja a közbiztonság megteremtése és fenntartása. A közösségi rendészeti tevékenység az adott település rendőrségének olyan működése, amely ezen új filozófia alapján törekszik a helyi közösség legszélesebb körének bevonásával a közbiztonság és a biztonságérzet megteremtésére, a rendőrség és a lakosság közötti bizalom kialakítására, ezáltal is az életminőség javítására. A kulcsszavak tehát a biztonságérzet, a bizalmon alapuló együttműködés és a helyi közbiztonság.

A Miskolci Rendőrkapitányságon a közösségi rendészeti feladatok ellátására kiírt belső pályázatra 24 kollégánk jelentkezett, akikből a képzésre 13 főt választottunk ki és a képzést követően a munkát 10 fő kezdte meg, a város 10 zónájában. A rendező elv a városban működő rendőrőrsökhöz való kötődés volt.

A lakosság kedvezően fogadta a helyi közösségekkel folyamatos kapcsolatban álló rendőröket. Az egyéb szakterületen dolgozó kollégák is egyre inkább látják, hogy több olyan dolog megoldásában tudnak segítséget nyújtani a „CPO”-ók, ami számukra mindennapi szakmai munkájuk mellet jelentős plusz terhelést okoz. Röviden fogalmazva azt, amire egyébként egy rendőrnek nincs ideje, bár nagy szükség lenne ez irányú munkájára. A járőr szinte folyamatos „küldésben van” egyik helyszínről megy a másikra, biztosít, akcióban vesz részt, a nyomozók igyekszenek felderíteni a bűncselekmények elkövetőit, gyűjtik a bizonyítékokat, a vizsgálók többnyire íróasztalhoz kötve dolgozzák föl az ügyeket, teszik vádelemelésre alkalmassá a nyomozati anyagot. Nincs igazán idejük arra, hogy a lakossággal kapcsolatokat építsenek és ápoljanak, hogy nyitott szemmel járva észrevegyék környezetükben azokat a jelenségeket amelyek befolyásolhatják a közrend, közbiztonság alakulását. A közösségi rendészet megteremtéséért dolgozó kollégáknak pont ez a dolga" - érvelt dr. Szabó Aladár.

Mit csinál egy CPO? - kérdeztük. "Meghallgatja az embereket, beszélget velük, bűnmegelőzési tanácsokat ad, megadja személyes elérhetőségét, ebből következően ha egy polgárnak, egy intézmény vezetőnek gondja akad, ami úgy véli a rendőrségre tartozik, nem feltétlenül a 112-őt fogja felhívni, hanem az ő lakó vagy munkahelyi környezetében tevékenykedő rendőrt. A kapcsolat tehát személyesebb, bizalmasabb. A városi önkormányzat segítségével olyan helyiségekben tudnak fogadóórákat tartani, amelyek nem rendőrségi objektumok, így az eddigi tapasztalatok alapján az állampolgárok is szívesebben keresik föl a CPO-kat."

Információk:

MISKOLCI RENDŐRKAPITÁNYSÁG

Cím: 3525 Miskolc, Fábián kapu 4.

Postacím: 3501 Miskolc, Pf.: 185.

Telefon: +36-46/514–511

Kérdéseivel, javaslataival forduljon az Ön CPO-jához:

1. zóna

Császár Viktor r. törzsőrmester

Telefon: +36-70/680-9911

2. zóna

Lénárt Péter r. főtörzsőrmester

Telefon: +36-70/680-9912

3. zóna

Szesztai Sándor r. főtörzszászlós

Telefon: +36-70/680-9913

4. zóna

Balogh Vera Eszter r. főtörzsőrmester

Telefon: +36-70/680-9914

5. zóna

Dobai Imre r. főtörzsőrmester

Telefon: +36-70/680-9915

6. zóna

Németh Péter Győző r. alezredes

Telefon: +36-70/680-9916

7. zóna

Almási László r. főtörzszászlós

Telefon: +36-70/680-9917

8. zóna

Horváth Richárd r. törzsőrmester

Telefon: +36-70/680-9918

9. zóna

Kotta-Kis Szilvia r. főtörzsőrmester

Telefon: +36-70/680-9919

10. zóna

Demeter József r. alezredes

Telefon: +36-70/680-9910

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában