Helyi közélet

2015.06.30. 19:24

Önnel együtt! – közösségi rendészeti modell Miskolcon

Közel egy éve, egy Svájci-Magyar Együttműködési Programnak köszönhetően indult el a közösségi rendészeti modell kísérleti bevezetése Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden és Zalaegerszegen. A projekt célja, hogy a rendőrség a helyi közösségekkel együtt mérje fel a bűnügyi problémákat és az azokra vonatkozó megoldási javaslatokat is velük dolgozza ki.

Közel egy éve, egy Svájci-Magyar Együttműködési Programnak köszönhetően indult el a közösségi rendészeti modell kísérleti bevezetése Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden és Zalaegerszegen. A projekt célja, hogy a rendőrség a helyi közösségekkel együtt mérje fel a bűnügyi problémákat és az azokra vonatkozó megoldási javaslatokat is velük dolgozza ki.

Ezt a modellt már több évtizede sikeresen alkalmazzák, többek között Svájcban, az Egyesült Királyságban és az Amerikai Egyesült Államokban is. A közösségi rendészet nem különül el Magyarország Rendőrségétől, csupán egy újfajta filozófia, szemléletváltás, amely során a rendőrség jobban bevonja a lakosságot az őket érintő problémák feltárásába és megoldásába, annak érdekében, hogy a helyi kapitányságok hatékonyabban, a közösség igényeinek megfelelőbben használhassák fel erőforrásaikat.

Miskolcon a rendőrség tíz zónát alakított ki, melynek mindegyikében egy-egy rendőr dolgozik a közösségi rendészeti modell megteremtése érdekében. A Nyugat-Európai „community police officer” (CPO) magyar megfelelője a közösségi rendőr-tisztviselő, akinek feladata, hogy felmérje a körzetükben élő lakosok problémáit, bűnmegelőzési és egyéb, a rendőri munkával kapcsolatos felvilágosító előadásokat tartson, így képezve bizalmi hidat a polgárok és a hatóság között. Szolgálatukkal arra hívják fel a figyelmet, mi mindent tehetnek a lakosok személyi és közbiztonságuk érdekében, hogyan segíthetik a szervezetek munkáját.

Almási László rendőr főtörzszászlós a 7. zónában, Miskolc, Győri kapuban és annak vonzáskörzetében, míg Horváth Richárd rendőr törzsőrmester, a 8. zónában, a Vasgyári városrészben látja el ezirányú szakmai feladatait.

Megkérdeztük a két rendőrt, hogy mi motiválta őket a közösségi rendészeti feladatok ellátására való jelentkezésben?

A pályázati felhívásból kiderült számunkra, hogy ez egy merőben új formája a rendőri munkának, amely lehetővé teszi, hogy emberközeli kapcsolatot alakítsunk ki a lakossággal.

Hogyan készítették fel Önöket a feladatra?

Három hetes speciális képzésen vettünk részt, melynek tananyagát a Nemzeti Közszolgálati Egyetem készítette el. A közösségi rendészeti modell működését egyhetes svájci tanulmányút keretében ismertük meg. Ezt követően tavaly nyáron kezdtük meg a munkát.

Hogyan fogadták Önöket, milyenek voltak az első tapasztalatok?

Egyértelműen pozitív volt. Felkerestük a zónánkon belül működő valamennyi közintézményt – óvodákat, általános- és középiskolákat, művelődési házakat, idősek otthonát, orvosi rendelőket, egyházak képviselőit – és megadtuk számukra az elérhetőségünket azért, hogy bármikor, bármilyen problémával kereshetnek minket, közvetlenül bizalommal fordulhatnak hozzánk. Az egyedül, egyenruhában végzett gyalogos járőrözés szinte üdítőleg hatott a környezetünkben élőkre, volt olyan eset, amikor megszólítottak, hogy „maga tényleg rendőr, mert nem emlékszem, mikor láttam utoljára egyfős járőrt!”. A gyalogos szolgálat lehetőséget ad arra, hogy az állampolgárokkal beszélgessünk, meg tudjanak szólítani bennünket és kérdezzenek a közbiztonsággal és a rendőrséggel összefüggő dolgokról. A Miskolci Önkormányzat által biztosított irodákban fogadóórákat tartunk, ami azért előnyös, mert egyrészt nem kell beutazni a városi rendőrkapitányságra, másrészt az épület civil jellege miatt is többen, könnyebben veszik fel velünk a kapcsolatot.

Mi volt az eddigi legemlékezetesebb történet munkájukból?

Egy veszélyeztetett család megmentése. A brutális kegyetlenségű férj lelkileg és fizikálisan is „terrorizálta”, a lakásba bezárva tartotta feleségét és négy gyermekét. A családsegítő szolgálattal együttműködve sikerült az édesanyát és a gyermekeket biztonságba helyezni, majd a férfivel szemben büntetőeljárást kezdeményeztünk. Ebben az esetben kitűnően működött a lakossági jelzőrendszer, gyors és hatékony volt a hatóságok közötti együttműködés, így egy esetleges családi tragédiát még időben sikerült megelőzni.

Ezen túl emlékezetesek az időskorúaknak tartott bűnmegelőzési találkozók, a pedagógusokkal lefolytatott kerekasztal-beszélgetések, iskolai előadások, de előfordult már olyan is, hogy egy nagy sikerű futóverseny szervezéséhez kérték a segítségünket.

Hogyan folytatódik a közösségi rendészet megteremtése a tesztidőszak lezárulta után?

Az 1744/2013. (X.17.) számú Kormány határozattal elfogadott Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégiában szerepel, hogy a már említett négy rendőrkapitányságon túl további húsz rendőrkapitányságon fogják bevezetni a modellt, melynek határideje 2016. május 31. Tehát optimisták vagyunk abban a tekintetben, hogy ez nem csak egy kísérlet, hanem a fejlődés első lépcsőfoka volt.


Információk:

MISKOLCI RENDŐRKAPITÁNYSÁG

Cím: 3525 Miskolc, Fábián kapu 4.

Postacím: 3501 Miskolc, Pf.: 185.

Telefon: +36-46/514–511


Kérdéseivel, javaslataival forduljon az Ön CPO-jához:

1. zóna

Császár Viktor r. törzsőrmester

Telefon: +36-70/680-9911

2. zóna

Lénárt Péter r. főtörzsőrmester

Telefon: +36-70/680-9912

3. zóna

Szesztai Sándor r. főtörzszászlós

Telefon: +36-70/680-9913

4. zóna

Balogh Vera Eszter r. főtörzsőrmester

Telefon: +36-70/680-9914

5. zóna

Dobai Imre r. főtörzsőrmester

Telefon: +36-70/680-9915

6. zóna

Németh Péter Győző r. alezredes

Telefon: +36-70/680-9916

7. zóna

Almási László r. főtörzszászlós

Telefon: +36-70/680-9917

8. zóna

Horváth Richárd r. törzsőrmester

Telefon: +36-70/680-9918

9. zóna

Kotta-Kis Szilvia r. főtörzsőrmester

Telefon: +36-70/680-9919

10. zóna

Demeter József r. alezredes

Telefon: +36-70/680-9910

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában