Helyi közélet

2015.06.24. 17:14

Miért nem kaphatnak rokkantkártyát?

Miskolc - A sérült férfi folyamatos kórházi kontrollt igényel, de rokkantkártya mégsem jár a családnak.

Miskolc - A sérült férfi folyamatos kórházi kontrollt igényel, de rokkantkártya mégsem jár a családnak.

Piroska néni és férje 54 éve nevelik gyermeküket, aki mentálisan és fizikálisan is sérült, így folyamatos orvosi ellenőrzésre van szüksége. Mindemellett már a szülők sem bírják úgy a terhelést, Piroska néni alig bír járni, lakáson belül is csak a radiátorba kapaszkodva közlekedik. Férje is beteges, többször volt már kórházban, nem egyszer éjszaka kellett mentőt hívni hozzá. Korábban volt rokkantkártyájuk, ami megkönnyítette számukra a parkolást, de ez két éve lejárt, azóta nem tudják meghosszabbítani. A hivatal elutasítja a kérelmüket, mondván, nem jogosultak a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványára.

Ugyanezt a választ kapta lapunk is a miskolci Járási Hivatal okmányirodai osztályától. Egészen pontosan: Piroska néni esetében, az orvosi szakvélemény szerint, közlekedőképességének súlyos akadályozottsága nem áll fenn, egészségkárosodása nem éri el a 40 százalékot, amely – a törvény szerint – indokolná, hogy ilyen parkolási igazolványt kapjon.

Két éve

Piroska néni már meg sem lepődött a válaszon, hiszen két éve levelezik a hivatallal, és hasonló válaszokat kap. Lapunknak megmutatta a vaskos paksamétát, amiből egyelőre az derült ki, reménytelen a helyzetük. „Tisztára UFO-nak érzem magam, itt élek Miskolcon, de még nem láttam a Szinva teraszt, karácsonykor nem tudom megnézni a Betlehemet, de a virágórához sem tudok elsétálni. Egyszerűen nehezen megy a járás. Amikor a kórházba visszük a fiam, akkor a férjem pár percre megáll a bejáratnál, hogy kiszálljunk, majd elmegy leparkolni, de már ő sem bírja, ő is beteges” – sorolta az édesanya.

Azt is megtudtuk, a hivatalban javasolták nekik, forduljanak bírósághoz. „De hogy, menni is alig bírok. Az ember igazságérzete tótágast áll, nem akarom én jogtalanul igénybe venni a kártyát, igenis szükségünk lenne rá” – panaszkodott.

ÉM-NSZR


Aki igazolványra jogosult

  • a) aki a súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeiről szóló 102/2011. (VI. 29.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Kr.) 2. § a) pont ac) alpontja értelmében közlekedőképességében súlyosan akadályozott,
  • b) aki a súlyos fogyatékosság minősítésének és felülvizsgálatának, valamint a fogyatékossági támogatás folyósításának szabályairól szóló 141/2000. (VIII. 9.) Korm. rendelet 1. §-ának (1) bekezdésének értelmében látási fogyatékosnak; (3) bekezdésének értelmében értelmi fogyatékosnak; (4) bekezdésének értelmében autistának; illetve (5) bekezdésének értelmében mozgásszervi fogyatékosnak minősül,
  • c) akit a vakok személyi járadékának bevezetéséről szóló 1032/1971. (VII. 14.) Korm. határozat végrehajtásáról szóló 6/1971. (XI. 30.) EüM rendelet alapján 2001. július 1-jét megelőzően vaknak minősítettek, vagy
  • d) aki a magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról szóló 5/2003. (II. 19.) ESzCsM rendelet 1. számú melléklete szerint vaknak vagy gyengénlátónak (K.1.), mozgásszervi fogyatékosnak (L.1-5.), értelmi fogyatékosnak (M.1-2.) vagy autistának (N.1.) minősül.

  • Miskolc - Piroska néni és férje több mint 50 éve nevelik szellemileg és fizikálisan is sérült gyermeküket. Mára már ők is betegesek lettek, segítségük nincs, így egyre nehezebb ellátniuk felnőtt fiúkat. tovább »

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában