Helyi közélet

2015.06.25. 15:54

Már lilul a domboldal, és édes illatot visz a szél Keresztétén

Keresztéte - Kicsiny falu, nagy tervekkel. Keresztéte a levendula hazája lehet.

Keresztéte - Kicsiny falu, nagy tervekkel. Keresztéte a levendula hazája lehet.Lehet, hogy pár év múlva már nem is a Tihanyi Levendulafesztiválra özönlenek majd az emberek, hanem a Keresztétei Levendulaünnepre, mert akkor már ilyen is lesz, és akkorra híre megy, hogy az abaúji kistelepülésen több mint 6 ezer tő levendula pompázik és illatozik. Kitörési lehetőség? Nevelős Barnabás polgármester nem így fogalmaz. Szerinte, ha az ember csinál valamit, azt lelkiismeretesen kell csinálnia, és az utódainkra olyan települést kell hagyni, ahol a legnagyobb munka csak egy kis festés, javítgatás.

Nagy tervek

Visszatérve a levendulára: az ültetvény nagyon fiatal, ez év tavaszán telepítették a 6500 tövet, és már megvannak az újabb területek, ahol szintén levendula pompázik majd. Aki Keresztétére érkezik, ez lesz az első, amit észrevesz a falu határában. Nem is lehet nem észrevenni, hiszen lilulni kezdett az emlékpark fölötti domboldal, és édes virágillat lengi be a környéket.

– Lassan kezdődik a szüret, csak arra várunk, hogy kisüssön a nap – mondja a polgármester a szemerkélő esőben, majd vág egy csokorra valót az illatozó levendulából, amit természetesen mi vihetünk haza. Unokaöccse, a 8 éves Dominik is ott tüsténkedik, segédkezik körülötte, ő szinte az egész nyarat Keresztétén tölti.

Aztán a polgármester elárulja, nagy tervek épülnek a levendulára. Már kiszemelték azt az épületet, amit felújítanak és feldolgozóháznak alakítanak át. Lesz a településnek levendulaméze, levendulateája, illópárnája és levendulaszappana. Szeretnének létrehozni egy nonprofit kft.-t és ennek keretein belül folytatni a feldolgozást. Jövőre már értékesítésben gondolkodnak, méghozzá Kassa felé, hiszen a szlovák határ csupán 2,5 kilométerre van innen.

Kétlakiak

Keresztéte egyébként olyan, mintha egy meséskönyv illusztrációja kelt volna életre. Erdő öleli körül a tornácos parasztházakat és a zöld mezőket. Hivatalosan hatvan lakója van, de állandóan csak 17-en laknak itt. A többiek kétlaki életet élnek. Van egy házuk valamelyik városban, mert ott a megélhetés, és megmaradt a szülők, nagyszülők keresztétei háza, amit nem szívesen adnának el. Inkább nyári laknak, üdülőnek használják. A településen főleg idősek élnek, gyermek csupán kettő van, egy iskolás és egy óvodás.

Táborozó gyerekek

Nyáron mozgalmasabb az élet, gyerekek jönnek táborozni Keresztétére, akik kirándulnak, sportolnak, lovagolnak, haza sem akarnak menni, jegyzi meg nevetve a polgármester. A településen 15 közmunkás dolgozik, öt keresztétei, 10 pedig krasznokvajdai. Velük is találkozunk: egy csoportjuk kemencét épít a főtéren, füvet vág az út mellett, a többiek a ravatalozót újítják fel. Bolt és kocsma már nem működik a településen, de jönnek a mozgóárusok, és a falugondnoki szolgálat is segít a bevásárlásban. A ma fehérre festett, takaros faluház az egykori bolt és kocsma épülete volt, az önkormányzati hivatal pedig a valamikor tejcsarnoknak használt piciny házban kapott helyet.

Csirkegomba

A keresztéteiek egyébként szorgos emberek, állattenyésztéssel foglalkoznak és méhészkedéssel. Erre utal a falu címere is, mutatja a polgármester: a kereszt a település nevének szimbóluma, valamikor ez a hely volt a kereszteslovagok fellegvára. Aztán a méhecske, ami a méhészetet jelképezi, alatta a vizsla a vadászatot, és mindezt körülöleli egy tölgy­koszorú. Arra utalva, hogy Keresztéte szomszédságában 120 éves tölgyes található, ami kitűnő gombászó hely is. Az itt élők nagy kedvence a csirkegomba, hivatalos nevén rókagomba, amiből kitűnő étkek készülnek – meséli a polgármester.

Bakancsos turistaház

Nevelős Barnabásnak még bőven vannak tervei, el sem árulja mindet, azt mondja, majd akkor, ha már biztos lesz. Szeretne az önkormányzat működtetni egy bakancsos turistaházat, mivel itt vezet keresztül az Országos Kéktúra Útvonal. Lesz önkormányzati méhészet is, hiszen ott a levendulás, melynek virágporából a szorgos méhek kiváló levendulamézet készítenének. És van még egy nagy kincse Keresztétének, a közel 100 éves iskolakápolnája. Talán összesen kettő ilyen található az egész országban, úgyhogy felújítása elodázhatatlan.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában