Helyi közélet

2015.06.17. 14:57

Közlemény - MSZP: Program a Családbarát Miskolcért

Miskolc - 700 forintos diák- és kismamabérlet buszra, villamosra, 50 százalékos családi belépőjegy a strandra, oktatási alap a rászoruló diákok támogatására, üdülési alap a miskolci családoknak, 20 százalékos távhődíj-csökkentés, a Csanyik fejlesztése, az iskolai sportlétesítmények nyitottabbá tétele – egyebek mellett ezeket a javaslatokat tartalmazza az MSZP Családbarát Miskolcért Programja, melyet szerdán mutatott be dr. Varga László országgyűlési képviselő és dr. Simon Gábor önkormányzati frakcióvezető.

Miskolc - 700 forintos diák- és kismamabérlet buszra, villamosra, 50 százalékos családi belépőjegy a strandra, oktatási alap a rászoruló diákok támogatására, üdülési alap a miskolci családoknak, 20 százalékos távhődíj-csökkentés, a Csanyik fejlesztése, az iskolai sportlétesítmények nyitottabbá tétele – egyebek mellett ezeket a javaslatokat tartalmazza az MSZP Családbarát Miskolcért Programja, melyet szerdán mutatott be dr. Varga László országgyűlési képviselő és dr. Simon Gábor önkormányzati frakcióvezető.

A program végrehajtása érdekében aláírásgyűjtési akciót indítanak, s a miskolciak véleményének felhasználásával, a családok támogatásával az önkormányzat közgyűlése elé viszik a végleges javaslatokat.

Dr. Simon Gábor elmondta: a város egyre élhetetlenebb, ezt bizonyítják az elvándorlási adatok is. A hivatalos statisztikák szerint ugyanis – bár ennél jóval rosszabb a tényleges helyzet – 2010 óta 6000-en hagyták el Miskolcot. Jelentős részük fiatal, vagy fiatal családos, akik jó esetben az ország túlsó végén, rosszabb esetben külföldön próbálnak meg boldogulni.

Miskolc kormánypárti vezetése ugyanakkor csak a propaganda szintjén mutatkozik családbarátnak, az itt élők minden nap tapasztalhatják, hogy a gyakorlatban semmiféle innovációval, támogatási akcióval nem állnak elő, amely javítana a miskolci családok életkörülményein.

Éppen ezért készítette el az MSZP a Családbarát Miskolcért elnevezésű programját. Egy olyan javaslatsort állítottak össze, amely kiegészítve más intézkedésekkel – például a munkahelyteremtést, a szociális helyzet javítását – élhetőbbé, vonzóbbá teheti a várost. Ezt a miskolciak többsége, s más politikai pártok is támogathatják, az elvándorlás megállítása ugyanis összvárosi érdek. Ami lényeges, hogy programjuk – például az idegenellenes kormányzati kampánnyal ellentétben – nem a gyűlöletre épül; ha úgy tetszik, a Családbarát Miskolcért Program egy szerethető és érdemi jövőképet felvázoló politikai akció.

Dr. Varga László hangsúlyozta: javaslataik reálisak, megvalósíthatók, gazdaságilag megalapozottak. Nem tartalmaznak olyan elemeket, amelyekre – ha azt valóban komolyan támogatni akarják a döntéshozók – ne lehessen forrást találni. Hangoztatta, hogy nemcsak Miskolcnak, a kormányzatnak is tennie kell a családokért, ám a miskolci MSZP javaslatai elsősorban olyan elemeket tartalmaznak, melyek végrehajtásához önkormányzati hatáskör is elegendő.

A szocialista képviselő felsorolta azt a hét javaslatot, amelyet a Családbarát Miskolcért Programjuk tartalmaz. Céljaik elérése érdekében aláírásgyűjtési akciót indítanak, s a miskolciak véleményének felhasználásával, a családok támogatásával az önkormányzat közgyűlése elé viszik a végleges javaslatokat.

Az aláírásgyűjtés vasárnap kezdődik az MSZP családi juniálisán. A rendezvényt két helyszínen tartják meg június 21-én: 9 és 12 óra között a Tizeshonvéd utcában, az EU-s játszótér melletti füves területen, illetve 14 és 18 óra között a Kuruc utca 39-43. szám előtti zöldterületen, a játszótér mellett. Mindkét helyszínen lesz ugrálóvár, lufihajtogatás, vetélkedő és kézműves játszóház is.

Íme, a Családbarát Miskolcért Program hét pontja:

  • Minden 18 év alatti, miskolci, nappali tagozaton tanuló diák, illetve várandós kismama, valamint 3 év alatti kisgyermekkel közlekedő szülő – a jelenlegi kedvezmények megtartása mellett – 90 százalékos kedvezménnyel vásárolhasson havi bérletet az MVK Zrt. járataira. Ez lenne a Jövő Miskolcáért Bérlet, ami így jelenleg 700 forintba kerülne.
  • Évi 50 millió forintos kezdő tőkével hozza létre az önkormányzat a tehetséges, rászoruló gyermekek támogatására a Miskolc Gyöngyszemei Oktatási Alapot.
  • Az önkormányzati kezelésű miskolci oktatási intézményekben tanuló diákok ingyen használhassák az iskola sportlétesítményeit iskolai foglalkozásokon túl, hétvégén is!
  • Kezdje el fejleszteni az önkormányzat a Csanyikot. Olyan sportolási és pihenési lehetőségeket, szervezett programokat felvonultató szabadidőparkot kell ott létrehozni, ahol szívesen töltenek el egy-egy napot a miskolci családok.
  • Minden önkormányzati fenntartású kulturális, szabadidős tevékenységet biztosító intézményben vezessék be az 50 százalékos kedvezményt biztosító családi belépőket.
  • Évi 50 millió forintos kezdő tőkével hozza létre az önkormányzat a Miskolci Családok Üdülési Alapját. Ebből az alapból járulhatna hozzá a város azoknak a miskolci családoknak az üdüléséhez, ahol a szülők bár dolgoznak, de nem keresnek annyit, hogy évente egyszer megengedhessenek maguknak egy belföldi családi üdülést.
  • További 20 százalékkal csökkenteni kell a távfűtés költségeit! Az ehhez szükséges forrást, a 2010 előtt elindult geotermikus fejlesztés révén már most ki tudná gazdálkodni a miskolci távhőrendszer, a csökkentés akadálya a kormány, a központi árképzési rendszer. Az önkormányzat kezdeményezze ennek átalakítását!
  • - Az MSZP miskolci szervezete -

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában