Helyi közélet

2015.06.10. 15:27

Kőből és civil összefogásból

Miskolc - A volt japán attasé miskolci kötődése is kellett ahhoz, hogy a város egy új szoborral gazdagodjon.

Miskolc - A volt japán attasé miskolci kötődése is kellett ahhoz, hogy a város egy új szoborral gazdagodjon.Szinte mesebeli a története annak az Anyaság szobornak, amelyet a hétvégén avattak föl Miskolcon, a Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskola előtt. Alkotója, a nagyváradi születésű Wagner Nándor (1922–1997) ’56-ban elhagyta Magyarországot, s előbb Svédországban, majd Japánban élt. Itt ismerkedett meg vele Kiss Sándor, aki 11 éven át dolgozott Japánban attaséként. A történet szempontjából azt is meg kell jegyeznünk róla, hogy nem mellesleg földesista diák volt, padtársaként Bodonyi Csaba későbbi építésznek.

Még egy ajándék

– Ő is megtisztelte a két évvel ezelőtt, a 70. születésnapom alkalmából rendezett kiállítást, ahol szóba hozta, hogy a Wagner Nándor szobrászművész szellemi és művészeti hagyatékának ápolására hivatott Academia Humana Alapítvány, melynek ő az elnöke, alkalmas helyet keres a művész Anyaság szobrának a felállításához – idézi fel Bodonyi Csaba. Ő javasolta az általa tervezett Ferenczi Szakközépiskolát.

– Egy évvel ezelőtt néztek szét nálunk – mondja Zsúdel Antónia igazgató. – Alkalmasnak találták az iskolát. A művész japán özvegye, Akiyama Chiyo is eljött, neki is tetszett. Ősszel véglegesítettük a részleteket is.

A posztamenst és a szobor közvetlen környezetét Bodonyi Csaba megtervezte (ingyen), felkérésére a burkolatot és a posztamenst az FK Raszter Építő Zrt. elkészítette (ingyen).

– Az avatóünnepség megnyitására felkértük dr. Kriza Ákos polgármestert, az általa megadott időponthoz igazodtunk. Sajnos mégsem jött el, és sajnos le sem mondta, így negyedórát vártunk rá a japán nagykövettel és az özveggyel együtt – mondja az igazgató. – Kellemetlen volt…

– A lényeg azonban a szobor és a civil összefogás – hangsúlyozza Bodonyi Csaba.

Az alapítványtól az iskola még egy ajándékot kapott: 5 éven keresztül évi 250 ezer forintot használhatnak fel egy általuk szervezett (az igazgató elképzelése szerint országos, szakmai) versenyre.

Miskolcon méltó helyen

A szoborról és elkészültéről Kiss Sándortól telefonon érdeklődtünk.– Wagner Nándor Anyaság szobra félig volt kész, amikor elhagyta az országot. Utóbb kiderítettük, hogy jelenleg Albertfalván áll egy intézmény zárt udvarán. A művész barátaitól érdeklődve kiderült, hogy az ő távozása után a gipszváltozat egy akkori, székesfehérvári várbeli kiállításról valószínűleg az ottani múzeumba került. Meg is leltük, lépcső alatti raktárban. Szerettük volna elkészíttetni kőből és méltó helyen felállítani. Két helyszín merült föl, s bevallom, a miskolci kötődésem is szerepet játszott abban, hogy nem a budapestire esett a választás. Az alapítvány három év alatt szedte rá össze az ötmillió forintot. A kivitelező a fővárosi Reneszánsz Kőfaragó Zrt. volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában