Helyi közélet

2015.06.26. 11:14

"Ha ez nem lenne, sok gyerek maradna éhen…"

Borsod-Abaúj-Zemplén - Ózd és Arló kapta megyénkben a legmagasabb nyári gyermekétkeztetési támogatást.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Ózd és Arló kapta megyénkben a legmagasabb nyári gyermekétkeztetési támogatást.„Sokat jelent nekünk ez a segítség, mivel sok szegény család él nálunk és az önkormányzat saját forrásból nem tudná megoldani a rászoruló gyerekek nyári étkeztetését” – ezt Csehely Richárd, Prügy polgármestere mondta, amikor a kormány által támogatott ingyenes nyári étkeztetésről kérdeztük. Azt is megtudtuk, ha ez nem lenne, sok gyerek maradna éhen, főleg hó végén, amikor már elfogy a családok pénze. Éppen ezért a település az idén is pályázott támogatásra, és nyert. Ennek köszönhetően Prügyön 433 rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermek kaphat meleg ételt nyáron, és ehhez több mint 10 millió forintot biztosít az állam. A kormány.hu oldalon megtalálható adatokból az is kiderül, hogy ebből 22 949 adag ételt kell főzni a gyerekek számára. A polgármester elmondta, helyben ez nem megoldható, nem elegendő erre a konyhájuk kapacitása, így beszállítón keresztül oldják majd meg.

Kétszázharmincan

Idén a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek ingyenes nyári étkeztetésének támogatására 3 milliárd forint költségvetési forrás állt rendelkezésre. Megyénkből 230 önkormányzat pályázott és nyert, a legtöbbet Arló és Ózd vihette el. Az utóbbi városban a Gyermekszegénység elleni program keretében már zajlik is a nyári étkeztetés, méghozzá az elmúlt évek jól bevált gyakorlatának megfelelően. Janiczak Dávid polgármester kérdésünkre elmondta: a pályázaton elnyert összeg jelentős segítség a nehéz helyzetű családoknak, elsősorban a gyerekek számára.

„43 munkanapon keresztül tudjuk biztosítani az egyszeri meleg ételt a rászorulók számára – ezt már Béri-Vitkó Ilona, az ózdi önkormányzat köznevelési csoportvezetője tette hozzá. – A gyermekvédelmi kedvezményben részesülők a saját iskolájukban fogyaszthatják el az ebédet, amelyet mindennap az Ózd­invest Kft. biztosít a rászorulók számára. A megkapott keretlétszám alapján megtörténtek a felmérések, jelenleg 5–600 között veszik igénybe a lehetőséget. Nyilván ez a szám minden héten változik, hiszen az igénylést minden hétre előre kell leadni.”

Hernádvécse is a pályázók közt volt, 347 gyerek után kaptak támogatást, összesen 8 millió forintot. Kovácsné Orosz Zsuzsanna polgármester elmondta, tavaly is pályáztak, hiszen ezen segítség nélkül nem tudnák megoldani a nyári étkeztetést.

Miskolc miért nem?

Miskolc neve nem szerepel a kormány.hu oldalon megtalálható nyertesek listáján. Ez azt jelenti, a megyeszékhely önkormányzata nem pályázott, akik ugyanis kértek, kaptak támogatást. Éppen ezért az önkormányzattól arról érdeklődtünk, miért nem pályáztak, illetve kíváncsiak voltunk arra is, hogy segítség nélkül hogyan oldják majd meg a szegény gyerekek nyári ellátását. És azt is megkérdeztük, hány gyermek van Miskolcon, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek, azaz, akik kaphatnának meleg ételt a szün­időben is. Az önkormányzat péntekre ígért választ.

141 ezer gyereknek jut

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt pályázatnak köszönhetően 141 ezer rászoruló gyermek részesülhet ingyenes étkezésben a nyári szünidő alatt. A felhívás április 30-án jelent meg, a május 7-ei határidőig 1491 települési önkormányzat adott be pályázatot. Erre az évre több szempontból enyhítették a pályázati feltételeket. A nyertes települési önkormányzatoknak a nyári szünidő alatt legalább 43, legfeljebb 53 napon keresztül kell biztosítaniuk a rászoruló gyermekeknek a napi egyszeri egészséges, friss alapanyagokból készített meleg ebédet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában