Helyi közélet

2015.06.25. 15:56

"Ez a munkám, a hobbim, az életcélom"

Keresztéte - Hétköznap közmunkás, szabad idejében pedig tehetséges fafaragó. Arcok a megyéből: Mazur József fafaragó.

Keresztéte - Hétköznap közmunkás, szabad idejében pedig tehetséges fafaragó. Arcok a megyéből: Mazur József fafaragó.Keresztétének 15 közmunkása van, közöttük Mazur József, aki tulajdonképpen ismert ember, hisz több köztéri szobrát is láthatjuk megyeszerte. A tehetséges fafaragó eredeti foglalkozása gépésztechnikus, de ma már nem dolgozik ebben a szakmában.

– Gyerekkorom óta faragok – meséli. – Édesapámnak vasas szakmája volt, a nagyapám viszont a kerékgyártó mesterséget űzte, és a műhelyben megtaláltam az összes szerszámát. Én pedig azt mind kipróbáltam, és rájöttem, a fából nagyon szép dolgokat lehet készíteni. Életem meghatározó élménye volt, amikor 1973-ban részt vettem Sárospatakon egy fafaragó táborban. Ott ismerkedtem meg igazán magával a fával, annak szerkezetével és a fafaragás fortélyaival. Azóta le sem teszem a vésőt és a kalapácsot – meséli lelkesen József.

Megtudjuk tőle azt is, hogy tagja a Fügedi Márta Népművészeti Egyesületnek, ő még személyesen is ismerte Fügedi Mártát.

Köztéren állnak

József, mint Keresztétén oly sokan, kétlaki életet él. Szikszón van a háza és a műhelye, viszont Keresztétén tölti hétköznapjainak nagy részét. A településen is számos alkotás dicséri keze munkáját: a főtéren a Szent István-szobor, a főutcán a Szüretelő pár című alkotása. A falu határában 13 kopjafa található a 13 aradi vértanú emlékére, azt is ő készítette, csakúgy, mint a világháborús emlékművön a korpuszt, a címeres oszlopot, valamint Keresztéte épületein a feliratokat. Szikszón Aba vezér, Szent István szobrát és árvízi emlékművét csodálhatjuk meg, melyeket szintén ő készített. Az egyik legrégebbi szobra pedig Császta szőlőhegyen áll, aminek Borosgazda a címe. Szászfának kopjafát és emlékoszlopot faragott, Krasznokvajdának pedig címeres oszlopot.

Az életcélja is

József elárulja, 24 évig eredeti szakmájában is dolgozott a miskolci pamutfonóban. Egészen addig, amíg 1999-ben be nem következett a porrobbanás, ami után aztán a gyár tönkrement. Most a munkája és a hobbija is fafaragás, de hozzáteszi: az életcélja is. Augusztus 20-án a Budai várba hivatalos, ahol az érdeklődőknek bemutatja a fafaragás mesterségét, művészetét. Egy domborművet fog készíteni.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában